Активности и планови Сaвеза удружења Сјевернобачког округа

Савез српских удружења је основан 30. децембра 2013. године. Oснивачи Савеза су: Завичајно удружење Банија Суботица, Удружење избеглих и досељених Срба Бајмок, Клуб исељених, прогнаних и досељених Пачир и Српски завичајни клуб  Слога. Поред наведених удружења данас Савез чине и Завичајно удружење Херцеговина, Клуб досељених и прогнаних лица општине Бачка Топола, Завичајна заједница Република Српска, Удружење  Матица Дрежничка – Бајмок, Удружење Цар Душан Силни – Фекетић.

Циљ Савеза српских удружења је очување културног, духовног и националног идентитета српског народа на простору Севернобачког округа.

Разговарали смо са члановима удружења које су активности имали у претходној години и какви су им планови за 2019. годину.

 

Клуб досељених и прогнаних лица општине Бачка Топола


Клуб досељених и прогнаних лица општине Бачка Топола је основан 18. марта 1999. године, и организује Завичајно крајишко вече, Турнир у боћању и слави славу Преображење.

– Турнир у боћању се редовно организује сваке године за Дан славе нашег Клуба Преображење (19. августа), на којем се окупи и до двадесет екипа, које нам дођу у госте из свих дијелова Србије – рекао нам је секретар клуба Благоје Ацан и додао како за дан славе Преображење поред боћања Клуб организује и културно-умјетнички програм и фудбалске утакмице.

Удружење одлично сарађује са многим удружењима како у Севернобачком округу тако и из других градова.

 

Клуб исељених, прогнаних и досељених лица Завичај Пачир


На неколико километара од Бачке Тополе налази се село Пачир у коме је Клуб исељених, прогнаних и досељених лица Завичај који по ријечима секретара Клуба Павла Лужаића такође организује бројне манифестације.

– Сваке године у Омладинском дому у Пачиру дочекујемо Православну Нову годину 13. јануара гдје буде око 110 до 120 гостију. Преко дана најмлађе обрадујемо пакетићима. Обиљежавамо и крсну славу Светог Илију – рекао нам је секретар Клуба Завичај Павле Лужаић.

Пачирци су се похвалили и једном занимљивом манифестацијом коју организују у Шумици, прошле године у склопу Завичајних дана, а иначе дружење је било 7. по реду.

– Крајем августа организујемо мини вишебој, такмичење у разним дисциплинама – боћање, трчање у џаковима, бацање камена са рамена. Наравно пиће и пасуљ су неизоставни. То буде заиста једно лијепо и посјећено дешавање – рекао нам је Павле Лужаић.

 

Српски завичајни клуб Слога – Суботица


У Суботици смо разговарали са предсједником Српског завичајног клуба Слога  Славком Дувњаком.

– Српски завичајни клуб Слога сваке године издаје зборник пјесама Панонски галеб Суботица – Палић – рекао је предсједник удружења Славко Дувњак и пожалио се како локална самоуправа нема слуха за ове њихове активности, опстају захваљујући помоћи привредника Миленка Танасића.

Поред организовања Међународног фестивала поезије који је прошле године био 29. по реду, труде се да организују и програм за дјецу како би их окренули што више књизи и поезији. Славко Дувњак је нагласио да оно што је најбитније да су се сва удружења скупила у савез, да сарађују, посјећују једни другима манифестације и завичајне вечери, друже се и постали су од значаја за град.

 

Завичајна заједница Република Српска


Предсједник Завичајне заједнице Република Српска Милорад Ћопић нам је рекао да ова Заједница слави славу 9. јануара Светог Стефана што је уједно и Дан Републике Српске када угосте пријатеље из осталих удружења као и бројне привреднике који воде поријекло из Републике Српске.

– Поред Дана Републике Српске имамо и Вече Републике Српске, традиционално, ево већ пета година за редом. Прошле године музички гости су били Синови Мањаче. Ове године Вече Републике Српске ће бити 24. маја – рекао нам је предсједник Завичајне заједнице РС Милорад Ћопић и додао како су и дио Лиге Републике Српске у Србији у малом фудбалу.

 

Завичајно удружење Банија


Завичајно удружење Банија је формирано 2012. године на челу са предсједником Чедомиром Пађеном. Како нам је Пађен рекао удружење има одличну сарадњу са локалном самоуправом и осталим удружењима. Сви заједно се труде да отргну забораву старе обичаје, говор и традицију. Завичајно удружење Банија оснивач манифестације Завичајни дани.

Удружење броји преко 400 чланова, а циљеви удружења су очување традиције, обичаја и културе Баније. Више о раду Удружења рекао нам је Жељко Тинтор предсједник Управог одбора Удружења.

–  Прошле године смо организовали 10. Банијско прело. Славимо славу Мала Госпојина 21. септембра. Прошле године смо организовали 1. Фестивал изворних песама у Суботици. Ове године планирамо да издамо  Банијски рјечник – рекао нам је Жељко Тинтор и споменуо још једну битну манифестацију додјела пакетића поводом Божића. 2019. године је подијељено 100 пакетића.

 

Културни центар Цар Душан Силни из Фекетића


Културни центар Цар Душан Силни из Фекетића основан је 2014. године, у 2018. години организовали су петодневну манифестацију Четврти Госпојински дани.

– Посебно мјесто заузео је велики етно-вашар у Фекетићу, фекетићка рибљијада, као и етно-модна ревија са богатим културно-умјетничким програмом. У току 2018. формирали смо глумачку и пјевачку групу којима руководе стручне особе (глумица аматер Невенка Горонић Милановски и проф. музике Милана Павловић). Са поносом истичемо да смо 02.12.2018. били организатори трибине са културно-умјетничким програмом под називом Век победника, са којом смо се и ми прикључили обиљежавању стогодишњице од завршетка Првог свјетског рата и присаједињења Војводине Србији – рекао нам је предсједник Културног центра Горан Ђукић и додао како су организовали и Светосавску академију у Дому културе у Фекетићу.

 

Удружење досељних и избјеглих Срба Бајмок


Удружење из Бајмока је основано 6. априла 2013. године. Броје 230 чланова, циљ им је да помажу избјеглим и досељеним Србима у економском смислу, и организују разне културно-умјетничке манифестације како би се очувала традиција.

– Организовали смо хуманитарни концерт За Јованин нови почетак, помогли смо Сандри Сворцан која је тада отишла на операцију срца. Донирали смо Дечјем диспанзеру у Бајмоку Визус очну таблу за преглед вида код дјеце. За старије особе мјераче притиска и ходалице – рекао нам је предсједник Удружења Жарко Гранулић.

Поред хуманитарног рада, Удружење организује и сваке године традиционално Крајишко културно-умјетничко вече, гдје имају прилике да угосте поред Крајишника и госте других националности. Сваке године намлађе обрадују пакетићима. У 2019. години планирају да организују турнир у малом фудбалу крајишких екипа, Крајишко вече и Смотру крајишког фолклора.

 

Удружење Матица Дрежничка – Бајмок


Дрежничани су се 1945. године доселили у Бајмок. Труде се да сачувају успомену на завичај.

– Од 2006. године издајемо Годишњак Матице Дрежничке у сарадњи са удружењем из Београда. Ту пишемо о свим догађајима везаним за Дрежницу – рекао нам је предсједник удружења Гојко Ивошевић и додао да Годишњак има 100 страна и издаје се у 100 примјерака.

Слава Матице Дрежничке је Мала Госпојина, што је и слава Дрежнице.

– За славу припремимо културно-умјетнички програм и спортске активности. Током године се трудимо да организујемо и разне изложбе – рекао је Гојко Ивошевић и додао како планирају 2020. године да свечано обиљеже 75 година од досељавања у Бајмок.

 

Завичајно удружење Херцеговина


Завичајно удружење Херцеговина из Суботице основано је прије 5 година. Сваког 15.2. на Сретење обиљежавају Дан удружења гдје су уз богат културно-умјетнички програм Херцеговци у Суботици окупе, а дођу им и бројни гости из Источне Херцеговине.

– Поред Дана удружења славимо славу 21. септембра Малу Госпојину. У Градској бибилотеци смо организовали промоцију књиге Зорана Јањића Невесињска бригада – рекао је Боривоје Вукајловић из Завичајног удружења Херцеговина који је уједно и предсједник Савеза српских удружења Севернобачког округа.

 

Савез српских удружења Севернобачког округа


– Савез српских удружења Севернобачког округа обиљежио је 23. годишњицу од погрома српског народа на територији Републике Хрватске. Савез је организовао и одлазак у Бачку Паланку на централну манифестацију обиљежавања годишњице сјећања на страдале и прогнане Србе – рекао је предсједник Савеза српских удружења Боривоје Вукајловић и додао да је слава Савеза Спасовдан.

Оно на шта су чланови савеза посебно поносни су свакако Завичајни дани, који су сваке године све посјећенији. Та манифестација је уврштена у догађаје од значаја за град.

– Завичајни дани прошле, 2018. године одржани у септембру,  били су врло успјешни. Имали смо преко 1.000 учесника и неколико хиљада посјетилаца – рекао нам је Боривоје Вукајловић.

Удружења која нису у Савезу су Завичајно удружење Личана Лика, Завичајно удружење Далмација и Завичајно удружење Славонаца и Барањаца – Суботица.

 

Завичајно удружење Личана Лика


Завичајно удружење Личана Лика, основано је 2013. године.

– Сваке године обиљежавамо парастос Николи Тесли, након тога обиљежавамо Личко прело,  ове године ће бити 23. фебруара, 12. и 13. јула су Дани Николе Тесле, послије тога иде слава Удружења Митровдан 8. Новембра. Прво смо удружење у сјевернобачком округу које је издало књигу везану за личке рецепте под називом Залогај сјећања, планирамо и друго издање – рекао нам је Милош Борјан и додао како на Личком прелу увијек имају преко 300 гостију и богат културно-умјетнички програм.

 

Завичајно удружење Далмација


Удружење је основано 2010. Који су циљеви удружења рекао нам је предсједник Шпиро Лазиница.

– Подучавања младих о значају чувања обичаја традиције, комуникација и сарадња са сличним организацијама, промовисање културних вриједности, организовање културних и спортских обичајних игара нашег завичаја, сакупљање културног завичајног блага, прикупљање и објављивање информација о условима живота у завичају и о условима за повратак у завичај – рекао нам је предсједник удружења Шпиро Лазиница.

Удружење је организовало бројне промоције књига, изложбе слика и фотографија, вечери посвећених знаменитим Далматинцима, спортске игре, одласци на излете, у посјету манастиру Крка, одласци на парастосе жртвама Олује, организују и далматинско Завичајно вече.

Завичајно удружење Славонија и Барања слави славу Сретење 15. фебруара када се Славонци окупе и друже. Предсједник удружења је мр Стеван Бошњак.

На крају бисмо се само осврнули на слоган Завичајних дана 2018. Само сложно!

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар