Анонимни мушкарац телефонски претио вуковарском свештенику

За вуковарске Србе сваки 18. новембар већ годинама је дан када је боље да их нема на улицама града јер у њега, осим оних мирних људи који су ту заиста дошли како би изразили своје дубоко поштовање за хрватске жртве које су овде пале 1991. године, са свих страна долазе и они којима је то прилика да на разне начине покажу колико су им Срби мрски и да мало подигну међунационалне тензије.

До сада бар није забележено да се ишло даље од црних мајица, шалова и застава са ХОС-овим грбом који у себи има и усташки поздрав, али дан уочи вуковарске колоне прекорачена је и та граница.

Поручио Србима да се селе из града

Наиме, вуковарском проти Саши Кузмановићу непозната мушка особа телефоном је упутила увредљиве речи и претње те „наредбу“ свим Србима да се селе из овог града.

– На телефон се нисам јавио ја него моја супруга, а прво питање тог господина је било да ли је добио Српску православну цркву у Вуковару. Након што је добио потврдан одговор, непознати мушкарац почео је да вређа и да прети. Питао је како нас није срамота што живимо у Вуковару, помињао је и Олују и Бљесак и рекао да је боље да се селимо. Четници, селите се, шта још чекате овде, ви сте најгори шљам, тако је рекао – испричао нам је прота Кузмановић.

Све ово догодило се након посете председника СДСС-а Милорада Пуповца и Бориса Милошевића саборном храму Светог Николаја у Вуковару где су обојица упалили свеће за све жртве и хрватске и српске које су у овом граду 1991. године изгубили живот током борби за град и након њих. Потпредседник Владе Борис Милошевић и председник СДСС-а Милорад Пуповац саветовали су проту да је ствар најбоље пријавити полицији.

– Супруга се, наравно, јако уплашила, била је заиста јако узнемирена након тога и ја сам претње по савету господина Пуповца пријавио полицији. Дошла су два припадника крим-полиције и то врло брзо и узели од нас изјаве. Рекли су да ту нема елемената за неко кривично гоњење, да то нису биле претње смрћу ником од нас него ето, обично узнемиравање. Ипак, треба истаћи да ни ја то нисам схватио као претње упућене лично мени и мојој породици јер дотични је питао да ли је то Српска православна црква. Дакле, те претње или увреде, како хоћете, упућене су целој нашој заједници – истиче Саша Кузмановић.

Прота Кузмановић слободно шета градом

Сви који познају проту Кузмановића и његову супругу могу да посведоче како их често виђају како шетају градом. Прота је или у свештеничкој мантији или обучен као и сви други грађани, али каже да никада није доживео никакву неугодност и да му се јављају грађани свих националности.

– Сви ме уљудно поздраве, неко каже „Хваљен Исус“, неко „Добар дан“, неко „Помаже Бог“, али ја заиста никада нисам доживео да ме неко попреко погледа. Ја се понашам нормално, свима гледам у очи и ходам уздигнуте главе. Свестан сам да представљам заједницу која ми је поверена и нека нико не очекује да ће ме заплашити – поручио је прота Кузмановић.

На крају треба рећи и то да је већ постало помало заморно писати и извештавати о оваквим стварима. Грађани Вуковара су и непосредно након Мирне реинтеграције живели у бољим односима, а инцидената готово да и није било. Шта се то тако драстично променило готово тридесет година од рата у Вуковару да би ствари кренуле у тотално супротном смеру питање је које с правом поставља све више грађана.

– Не знам заиста због чега се све то дешава. Не треба ту бити превелики стручњак да би се видело да су на делу некаква превирања и у самом граду и у целој држави. Ми Срби смо као нека монета за поткусуривање у неким стварима. То је неко моје мишљење. Сад, да ли је то таква политика, да ли је то због локалних избора који су близу, или је можда у питању само једна усијана глава, ја заиста не знам и не бих никоме да судим. Питам се исто што се запитао и Неле у једној својој песми, где је та граница коју треба прећи и када почињу ратови, да ли прво крену вербалне претње или одмах дође до физичких сукоба и неко изгуби главу. То није добро и треба нешто учинити да се све коначно смири и да сви живимо нормално као добре комшије – поручује прота Саша Кузмановић.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар