АКТУЕЛНО:

Апел за помоћ у обнови храма Свете Ане у Стрмену

Српска православна црквена општина у Костајници позива све вјернике и становнике села Стрмена, али и све оне расејане широм васељене, да својим прилозима помогну у обнови храма Свете Ане у Стрмену.

Село Стрмен, смјештено уз десну обалу ријеке Саве између Сиска и Јасеновца, први пут се спомиње 1699. године. Претпоставља се да је одмах по досељавању изграђена прва дрвена црква, коју је однијела ријека Сава.Године 1840. изграђена је друга дрвена црква која је са обале Саве премјештена у центар села. Мало звоно са те цркве чува се и данас. Како се повећавао број становника у селима, стрменска црква је постала тијесна, па су мјештани овог некад богатог села одлучили да изграде велики храм од чврстог материјала. Изградња цркве Свете Ане започела је 1926. године, а звона су купљена и постављена 1930. године.

Други свјетски рат запечатио је судбину храма, јер је већ прве ратне године онеспособљен за богослужења и 1944. миниран.Звона са стрменске цркве завршила су у Јасеновцу, али су их после рата мјештани вратили у село. На иницијативу неколико мјештана, покренута је 1989. акција за обнову цркве, која због ратних дејстава није завршена. Прије три године покренута је иницијатива да се на очуваним темељима обнови храм Свете Ане. У плану је мала дрвена црква чија је дрвена конструкција с кровом већ изграђена упомоћ мјештана села. У следећој фази циљ нам је саградити звоник, а с временом зидове и уредити унутрашњост цркве. За завршетак ове фазе радова недостаје нам дио средстава, али се најискреније надамо да ћемо уз помоћ Божју и свих људи добре воље, васкрснути ову светињу.

Овим путем позивамо вас, драга браћо и сестре, ваше сроднике, пријатеље и познанике, да својим прилозима подржите нашу акцију. Позивамо вас да својим потомцима, својим будућим покољенима оставите у наслеђе истинско свједочанство своје вјере и љубави према свему што је свето и честито, учећи их да чувају вјеру својих отаца и његују вриједности које су их од памћења красиле.

Све ваше донације можете уплатити на жиро-рачун наше Црквене Општине у Хрватској Костајници:

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У ХРВАТСКОЈ,
ЕПАРХИЈА ГОРЊОКАРЛОВАЧКА,
ЦРКВЕНА ОПЋИНА ХРВАТСКА КОСТАЈНИЦА
Даворина Трстењака 5
44430 Хрватска Костајница
ОИВ 91265590394
Привредна Банка Загреб
ИБАН: ХР58 23400091 1101 81839
СWИФТ: ПБЗГХР2X
Средства обавезно уплаћивати са назнаком: прилог за Стрмен.

Извор: Банија Онлине

Нема коментара

Напишите коментар