Арбутина: Трговска гора први случај у свијету да је прво одабрана локација

Начелник општине Двор Никола Арбутина сматра да је локација Трговска гора први случај у свијету да је прво одабрана локација за збрињавање радиоактивног отпада, а да се након тога утврђује да ли је одговарајућа.

Арбутина је рекао да начин како је вођен поступак, да је прво одабрана локација, а потом се утврђује погодност, указује да је већ тада предвиђено да тако и буде и да се може очекивати да ће такве резултате показати и студија утицаја.

– Политика је одрадила своје. Сада би било добро да се цијела стручна јавност с обје стране ријеке Уне укључи јер се само на аргументованој и стручној основи може ићи у побијање поступка одређивања локације – рекао је Арбутина.

Он је истакао да ће ова локална заједница, кад добије нацрт студије утицаја на животну средину, упутити примједбе као што је то био случај са Националним програмом збрињавања радиоактивног отпада.

Арбутина је објаснио да је обавеза да се нацрт стратегије јавно изложи у Загребу, Двору и једном мјесту у БиХ које одреди Савјет министара.

Хрватско Министарство привреде и одрживог развоја објавило је информацију о захтјеву за издавање упутства о садржају студије о утицају на животну средину за Центар за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори у општини Двор.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.

На овој локацији планирана је и изградња Центра за збрињавање радиоактивног отпада.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар