На прелу Врличке Крајине 400 Далматинаца

Око 400 Срба из Врличке Крајине који су протјерани са својих вјековних огњишта током рата, окупили су се на четвртом по реду прелу одржаном у Сурчину.

На прелу, које је одржано синоћ, наступило је 15 извођача међу којима и Културно-умјетничко друштво /КУД/ „Крајина“ из Београда, али и ојкачка изворна група „Отишић“, те изворна пјевачка група „Плитвице“.

У Организационом одбору прела Срни је речено да је манифестација организована како би се поново окупио народ који је протјеран и „избрисан“ са службених страница и историје општине Врлика са подручја Врличке Крајине.

Ови Далматинци окупљају се у великом броју сваке године и поштују своју традицију и обичаје, без обзира што нису у Врличкој Крајини, већ у Србији.

Током скупа мијешале су се сузе и осмијеси са причама и пјесмом о завичају, како кажу Врличани, о најљепшој Далмацији.

Град Врлика се налази на 470 метара надморске висине на самом рубу Врличког поља уз пут Загреб-Сплит, на 66 километара од Сплита.

Удаљен је од Дрниша 25, од Книна 30 и од Сиња 36 километара. У самом граду извире једна од притока ријеке Цетине – Чесма.

Врличка Крајина се састоји од градића Врлике која је сједиште истоимене парохије и села Отишић, Цетина, Цивљане, Подосоје, Маовице, Гарјак, Кољане, Лактац и Дабар гдје се налази и манастир Драговић као духовни центар овог краја.

Предсједник Вијећа српске националне мањине у Врлици Жељко Рађен рекао је Срни да у Врлици данас живи свега око 120 Срба.

У Врлици се налази и православни храм посвећен Преносу моштију Светог оца Николаја, саграђен давне 1618. године, док је чување Христовог гроба православни обичај који постоји шест вијекова и, највјероватније, у Врлику је донесен из Јерусалима.

Извор: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар