Борачка организација Дервента: Окупљање припадника ХВО-а дотакло црвену линију

Предсједништво Борачке организације Дервентe упозорило је организаторе окупљања припадника 103. бригаде ХВО-а и додјелу одликовања да су дотакли црвену линију, да тај чин доживљавају као тешку провокацију и да ће знати да адекватно одговоре на понављање оваквих и сличних испада којима се понижавају српске жртве.

Очекују и да буде смијењен потпредсједник Скупштине града Маринко Николаш за кога кажу да је једини функционер града Дервента који се 25. марта састао са хрватским предсједником и да је један од главних организатора доласка Зорана Милановића у Дервенту.

– Очекујемо да приједлог рјешења о разрјешењу Николаша са функције потпредсједника Скупштине града подржи најмање 27 одборника у Скупштини града – наводи се у саопштењу градске Борачке организације.

Предсједништво још једном најоштрије осуђује окупљање припадника 103. бригаде ХВО и додјелу одликовања од стране предсједника Хрватске, наводећи да је овај чин изазвао огорчење и бијес борачких категорија.

– Овај чин доживљавамо као тешку провокацију и упозоравамо организаторе и подстрекаче да су дотакли црвену линију и да никад више не покушају да организују нешто слично. Нећемо мирно посматрати вријеђање и понижавање српских жртава и знаћемо адекватно одговорити на понављање оваквих или сличних испада – наводи се у саопштењу.

Надлежне институције БиХ, чија надлежност је договарање посјета страних државника и утврђивање протокола, позвали су да обавијесте о евентуалним пропустима приликом процедуре утврђивања протокола.

– Ако је додјела одликовања била планирана, захтијевамо одговорност оних који су то одобрили, а ако није, захтијевамо да јавно саопште да је предсједник Хрватске одступио од утврђеног протокола – истиче се у саопштењу дервентске Борачке организације.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић присуствовао је у суботу у Дервенти обиљежавању 31 године од оснивања 103. бригаде ХВО-а коју је одликовао Редом Николе Шубића Зринског.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар