Oдржана годишња Скупштина Удружења Госпићана “Никола Тесла“ Београд

У просторијама клуба „Никола Тесла“, Савски трг 9 у Београду, дана 16. јуна 2018. године, одржана је редовна годишња скупштина Удружења Госпићана „Никола Тесла“- Београд. Скупштину је отворила Биљана Ћалић, предсједница скупштине Удружења, која је поздравила присутне госте и делегатe скупштине. Радом скупштине руководило је радно предсједништво у саставу: Миле Рајчевић, Биљана Ћалић и Ђорђе Пражић.

По усвојеном дневном реду, једногодишњи извјештај о раду Удружења поднио је предсједник предсједништва Удружења Славко Прошић. У извјештају се осврнуо на рад Удружења у протеклој години, на резултате рада који су били садржајни. Удружење је свечано прославило Славу Удружења – Ђурђевдан, одржало меморијалне турнире посвећене Милану Маљковићу – Маљку и Милану – Миши Судару, активно учествовали на „Личкој олимпијади“ у Бањи Јунаковић (Апатин), организовало јавну трибину на тему: Школство у општини Госпић (од првих почетака до деведесетих година 20. вијека), организовано посјетили Музеј Николе Тесле у Београду, организовали дружење Госпићана, вече Личанки, присуствовали парастосима за погинуле…и низ других активности везано за традицију наших коријена. У извјештају је истакао и похвалио добру сарадњу са осталим Удружењима, посебно је похвалио лист Савеза Срба из регона Српско коло које је професионално пратило многе активности из рада Удружења.

Извјештај у име Предсједника Надзорног одбора и Програм рада за ову годину, поднијела је предсједница скупштине Удружења Биљана Ћалић. Након поднијетих извјештаја и програма рада за наредни период, отворена је дискусија. У дискусији је учествовало више присутних.

Миле Рајчевић, дискутујући по поднесеним извјештајима предложио је да би Комисија за развој спорта и физичке културе требала радити на прикупљању историјске грађе о развоју спорта и физичке културе у општини Госпић, чијем су развоју велики допринос дали српски интелектуалци, спортски радници радом кроз Соколска друштва, активни играчи у спортским клубовима од локалних до савезних клубова (Зимоњић, Обрадовић, Баста, Бјеговићи и др.), рвачи:Мирић, Орловић, Радаковић и бројни други.

Милорад Ћалић, предложио је да се покрене активност око израде монографије Госпића, доприносу Срба Госпића и околине науци, спорту и култури, те предложио да се Удружење огласи писмом поводом обиљежавања Свјетског дана избјеглица.

Историчар др Никола Жутић осврнуо се на важност културно- спортских дешавања, одржавање традиције културног и спортског насљеђа, а Удружењу је поклонио брошуру „Српска слободарска мисао“ чији је главни уредник.

Предраг Јерковић из Новог Сада предложио је да се направи база података о грађанима који су родом и порјеклом из Госпића, а живе у Новом Саду и околини.

Народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта је оцијенио врло важним што ово Удружење чува традицију завичаја, његује сјећања на трагичне догађаје у двадесетом вијеку, посебно трагедију српског народа.

– Кад поменемо име покојног Милана – Мише Судара, сјетимо се не само првог предсједника овог Удружења, него човјека кога је красила толеранција и комуникативност, што данас многима недостаје. Управо су ове особине основ за добре резултате, међусобно повезивање и повјерење које се тешко гради, а веома лако губи – рекао је Линта који је и предсједник организације Савеза Срба из региона која издаје лист Српско коло.

– Наш лист је отворен према свима који раде. Удружење Госпићана, као једно од најактивнијих удружења, веома често је присутно на страницама Српског кола. Не сумњам да ће у будућности имати још више активности и да ће као добар примјер послужити и осталим завичајним клубовима и удружењима – закључио је Линта.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић подсјетио је присутне на лик и дјело једног од оснивача овог Удружења, покојног Милана-Мише Судара, који је дао велики допринос у развоју Удружења које је данас међу најпрепознатљивијим. Шапић је апеловао на присутне млађе чланове Удружења: секретара Удружења Меланију Судар и Зорана Калања да се што више ради на омасовљавању и ангажовању младих чланова.

Предсједник личког Удружења Гацке долине и Врховина – „Завичај“ Београд, Милорад Поповић је предложио да Удружење Госпићана „Никола Тесла“ – Београд, које је најорганизованије, буде окосница личких удружења.

Са њим се сложио и предсједник Удружења „Ћиро – Личка Калдрма“ Београд, Жељко Бурсаћ који је изразио жал што овом скупу нису присутвовали још неки истакнути Личани.

Преостали дио редовне Скупштине удружења „Никола Тесла“ – Београд односио се на кадровске промјене. Изабран је нови Надзорни одбор који чине: Никола Марјановић, предсједник и чланови: Нада Станковић и Богдан Јерковић. За новог члана Предсједништва изабран је Тртица Жељко, умјесто досадашњег Милана Стикића. Скупштина је по свом Статуту изабрала и замјеника предсједника Скупштине Зорана Калања.

Због бројних обевазе скупштини није присуствао предсједник општине Апатин Милан Шкрбић, али је у име Удружења Личана “Никола Тесла” из Апатина, чији је предсједник, поздравио скупштину, дао пуну подршку раду Удружења и пожелио успјешан рад.

Миле Шапић

Нема коментара

Напишите коментар