Басташић: У протеклих 25 година многи су ауто-путеви, нарочито кроз Лику, прошли управо преко крашких јама у којима су и кости српских жртава из ере Покоља

Партизанско гробље на Барин-коси, у Магарчевцу код Kарловца, где су се налазили и гробови усташких жртава побијених Kордунаша и Банијаца на Петровој гори, међу којима и посмртни остаци 128 жена и деце, преорано је како би државна фирма Хрватске шуме на том месту наставила шумски пут.

Механизација је, пише загребачки портал Новости, лист српске заједнице у Хрватској, уништила готово све гробове на којима су били истакнути православни крстови.

Бранко Гвозденовић из Kључара, најближег места овом гробљу, испричао је за портал Новости да је неколико мештана изашло пред багере и молило раднике да не дирају гробље, али да ти вапаји нису уважени.

– Kад је преко гробова изграђен широк пут, куцали смо на многа врата покушавајући да спречимо даљу девастацију, али све узалуд – казао је Гвозденовић и објаснио да је на том месту било и 128 гробова жена и деце које су усташе свирепо побиле у масакру који се догодио 1. априла 1942. године у местима Kључар, Брдо Утињско, Војнић Kолодвор и Габрићи.

– Гробове својих мајки, супруга, сестара, деце и унучади означили смо крстовима тек након рата… – испричао је Гвозденовић.

Из предузећа Хрватске шуме за портал Новости су рекли да је реч о запуштеном гробљу “на којем се назиру укупно три споменика”, те да су радови на том подручју започели још 2016. године сечом столетне шуме и садњом букви чија висина сада, како су се похвалили – досеже четири метра. Посебно су, тврде, пазили да не

оштете споменике, па су морали да “направе одређена техничка решења”. Напомињу, уз то, да гробље, као такво, није уцртано у карту.

Душан Басташић, председник Удружења Јадовно 1941, иронично примећује да су званични хрватски наратив и стратегија да већина “гробаља и жртава усташких злочина не буду уцртани у било коју карту”.

– Хрватска држава већ деценијама вредно ради, и кроз своје институције али и “на терену”, на релативизацији и ревизији страдања српског народа на подручју некадашње НДХ. У протеклих 25 година многи су ауто-путеви, нарочито кроз Лику, прошли управо преко крашких јама и на тај начин је заувек забетониран онај део историје у коме су и кости српских страдалника из Другог светског рата – каже Басташић.

Открива и да је од прошле године у тај подухват укључена и једна од најјачих фирми у Хрватској, покрет Чисто подземље, које под плаштом екологије у пракси уништава бројне локације где су усташе бацале српске цивиле.

– Прошле године су чак ангажовали и спелеологе како би под плаштом племенитих намера те јаме “очистили од смећа и стрвина”. Нажалост, на овај начин се заправо уклањају и кости жртава усташког геноцида и Срба и Јевреја. Они се не либе да објављују и фотографије из тих јама где неки држе људске лобање разбијене чекићима или доње вилице, кључне кости… То се догодило у јами Шпејарка на Kордуну. Нити је позвана полиција, нити форензичари, јер је реч о остацима људских тела, дакле, у питању је место неког злочина. Уместо тога, све те кости се са ђубретом убацују у платнене кесе које се односе у спалионице и на тај начин се заправо трајно уништавају трагови и докази геноцида над Србима за време постојања Независне државе Хрватске – наглашава Басташић.

Дупли аршини

Председник Удружења Јадовно 1941. Душан Басташић каже да се праве размере ревизионизма у Хрватској огледају и у чињеници на који начин се ова држава односи према догађајима из своје ближе историје.

– За обележавање догађаја из Вуковара 1991. године од Меморијалног центра Овчара до вуковарске болнице издваја се готово десетоструко више средстава него за Спомен-подручје Јасеновац. И после неког треба да чуди због чега је председнику Србије забрањено да се поклони жртвама у Јасеновцу – истиче он.

Брука с предумишљајем

Душан Црнковић из места Kључари, у близини преораног гробља, изјавио је да је “све учињено смишљено да би се усташке жртве пошто-пото заборавиле”.

– Нема ово везе са шумском цестом, могла је да буде пробијена и десетак метара јужније. Све је ово добро организовано и намерно смишљено и изведено, па је пут прешао преко гробова мајке и брата Бранка Мамуле, некадашњег савезног секретара унутрашњих послова и начелника Генералштаба СФРЈ – рекао је за портал Новости Црнковић.

Извор: ВЕСТИ

Наслов и фото: Јадовно 1941.

 

Нема коментара

Напишите коментар