Зуроф: Биће потребно много година да се у Хрватској суоче са злочинима НДХ

Директор Центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф сматра да је искривљавање Холокауста веома распрострањено у Хрватској, оцјењујући да ће у тој земљи бити потребно много година за суочавање са злочинима у Независној Држави Хрватској.

– Многе генерације ће кроз то морати да прођу све док народи источне Европе не буду смогли снаге да се суоче са њиховом тешком историјом – рекао је Зуроф за Вечерње новости.

Зуроф је навео да је искривљавање Холокауста веома распрострањено у Хрватској од самог почетка њеног осамостаљивања као државе, што је озбиљан проблем, а најозбиљнији је што се искривљује историја Јасеновца.

Он је рекао да има превише Хрвата који на усташе гледају као на хероје, а не као на убице невиних људи.

– Додворавање људима попут пјевача Марка Перковића Томпсона апсолутна је брука, да не помињем ношење усташких симбола на његовим концертима – рекао је Зуроф, напомињући да се исто дешавало сваког љета у Блајбургу, гдје хрватски десничари обиљежавају страдање усташа.

На питање зашто ЕУ упорно склања поглед са величања усташтва у њеној чланици Хрватској и толерише слављење „Олује“, у којој је протјерано више од 200.000 Срба, Зуроф је рекао да ЕУ, нажалост, ћути о много чему, између осталог и о распрострањеној дисторзији Холокауста у Литванији, Летонији, Пољској, Естонији, Мађарској и Румунији.

– На основу њихових лажних наратива о Другом свјетском рату, ниједна од ових држава не би требало да је примљена у ЕУ. Када су добиле улазницу, ове земље су схватиле да за своје лажи неће бити кажњене, па су постале још смјелије у том погледу – оцијенио је Зуроф.

Зуроф је рекао да намјерава да погледа филм „Дара из Јасеновца“, о страдању Срба у усташком логору Јасеновац.

Он је навео да је чуо за овај филм, који је снимио режисер Гага Антонијевић, али да још, нажалост, није нашао времена да га погледа.

Зуроф је поновио да предсједник Србије Александар Вучић има право да оде у Јасеновац кад год то пожели, не само зато што је предсједник Србије, него и зато што је унук јасеновачке жртве.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар