Бећарац фест 2019. по други пут у Старој Пазови

Удружење Крајишника из Старе Пазове и Културна заједница Крајине организовали су, по други пут 5. октобра  у Културном центру у Старој Пазови Бећарац фест, међународно такмичење у бећарцу.

О мотивима организовања Бећарац феста разговарали смо са организаторима гдје је из КЗК, Жељко Кукић, напоменуо да морамо чувати традицију.

– Нисам чуо да на овим просторима има фестивал који је посвећен бећарцу, па сам дошао на идеју да у једној мултиетничкој средини као што је Пазова направимо фестивал. Ово није само српски бећарац, отворен је за све конфесије. Жељели смо да пошаљемо поруку да можемо заједно ако смо разумни, ништа не може толико да зближи као култура два народа.

Светозар Кличковић из Удружења Крајишника се сложио да је Пазова право мјесто за Бећарац фест.

– Бећарац се свира тамо одакле смо дошли и овдје гдје смо дошли, свако на свој начин.

Химну је отпјевала оперска пјевачица Тања Андрић, а пратио ју је Хор Краљице Марије из Београда.

Хор Краљице Марије је извео и пјесме Дјевојко мала, Хеј, момци млади и Ово је Србија под диригентском палицом Иванке Стојков.

Покровитељ ове манифестације је општина Стара Пазова на челу са предсједником Ђорђем Радиновићем.

– Стара Пазова је отвореног срца примила све људе који су дошли. Сада смо посвећени рјешавању стамбеног питања Крајишника чијим  смо доласком много добили. И сада је Стара Пазова једна од најбољих средина у нашој земљи – рекао је Ђорђе Радиновић.

У такмичарском дијелу су учествовали: КУД Милан Егић из Брезичана, КУД Сент Мартин Савез Срба из Румуније, Оркестар Пазовачки кацури, Славонија КЗК.

Треће мјесто припало је Пазовачким кацурима (Пазовачки мачори).

Друго мјесто је освојио КУД Сент Мартин из Румуније, чије вокалне солисткиње пјевају заједно  35 година.

Прво мјесто отишло је у руке КУД-а Милан Егић из Брезичана – Република Српска, што је испраћено громогласним аплаузом. Било је очигледно да се и публика сложила са одлуком жирија.

У ревијалном дијелу су наступали Омладинско културно-умјетничко друштво Свети Сава Нова Пазова, солиста Јелена Миљевић , МПГ је отпјевала Синоћ прођох сокаком кроз село и пјесму Ћаћа и ја, Диване са клупе Сремца и Крајишника је прочитао глумац Милан Мића Дудић, наступало је и Словачко културно-умјетничко друштво Херој Јанко Чмелик из Старе Пазове, КУД Бранко Радичевић из Старе Пазове, вокални солиста Теодора Александровски и женска пјевачка група.

Плакете су уручене Заједничком вијећу општина Вуковар односно предсједнику вијећа Срђану Јеремићу, Савезу Срба из Румуније и њиховом предсједнику Огњану Крстићу, директору Фонда за пружању помоћи избјеглим, прогнаним и  расељененим лицима  Душку Ћутилу, Фонд је пружио подршку овој манифестацији.

Како су рекли организатори без подршке општине ова манифестација не би успјела, па је плакету примио и предсједник Општине Ђорђе Радиновић.

На висини задатка је био и водитељски пар Дијана Влаинић и Сава Смољановић, иначе аутор и водитељ емисије Завичај, коју можете слушати сваког уторка на Радију Фрушка гора на 105 МX3.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар