Свештеник Ненад Илић: Хандке нас се није одрекао, не смемо ни ми да се одрекнемо себе

Свештеник, редитељ и писац Ненад Илић са одушевљењем је примио вест да је аустријском писцу Петеру Хандкеу додељена Нобелова награда за књижевност.

У својој објави на Фејсбуку отац Ненад Илић је подсетио на све недаће кроз које је аустријски писац, сада нобеловац, прошао због наклоњености Србима и Србији.

Његову објаву преносимо у целости:

„Добитник Нобелове награде за књижевност ове године је Петер Хандке. Човек који је заволео Србију и Србе искрено, без икакве рачунице.

Имао је разумевање за српску позицију у грађанским ратовима деведестих година прошлог века и отворено је износио своје сумње у кривицу искључиво српског руководства и у западне пропагандне формулације о српским злочинима. 

Тиме је угрозио своју каријеру и за неко време испао из конкуренције за Нобелову награду, као и натоварио себи многе проблеме у вези са признавањем његовог дела у многим земљама Запада.

Године 2006. због протеста идеолошки фанатичних либералних кругова опозвано је додељивање награде Хајнрих Хајне Петеру Хандкеу.

При додели међународне Ибзенове награде 2014. године суочио се са поново са гневним демонстрантима.

Ништа од тога га није поколебало. 

Поново је посетио Косово и Метохију 2015. године. Тада је и направљена ова фотографија.

Било је потребно да после прошлогодишњих скандала у вези са доделом Нобелове награде Шведска академија именује комисију од пет независних чланова како би се десило оно од чега је и сам Хандке одустао после својих коментара о Југославији и Србији. Да добије Нобелову награду за књижевност коју је одавно заслужио. 

Да ли су то већ почели у Европи да дувају неки нови ветрови не знамо, али не само да можемо са радошћу и од срца да се придружимо честиткама, него треба и да се запитамо на примеру Хандкеа: ако ми одустанемо од себе, ако не верујемо у себе док овакви људи са стране верују у нас, шта смо ми? И да ли заиста морамо да се повијамо према сваком идеолошком ветру или имамо право и обавезу да бранимо своју позицију по сваку цену.

Амерички ПЕН клуб је и ове године уложио протест због доделе Нобелове награде Хандкеу. Због тога што није хтео да нас се одрекне. Кажу — запањени су… 

После свега — зар можемо ми онда себе да се одрекнемо? 

Велики писац и велики човек у овим смутним временима — Петер Хандке. Живео!“

Текст преузет са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар