БЛАТЕ СПЦ И МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА: Телевизија Црне Горе припрема наставак скандалозног серијала против Српске православне цркве

ИЗ црногорског јавног сервиса, ТВ ЦГ, поново се најављује харанга против Српске православне цркве и њених великодостојника! Аутор је исти – Тања Шуковић која се „прославила“ прошле године (у тандему са Снежаном Ракоњац) документарним остварењем под називом „Свједок Божије љубави“, кроз које је покушано да се дискредитује митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Ових дана у јавност је процурила програмска шема Јавног сервиса за 2021. којом се предвиђа наставак морбидног серијала. Први део је о, како се наводи, интригантној теми – „политичко деловање СПЦ у Црној Гори“, следи „Уништено благо“ кроз који се лажно жели приказати „културоцид који спроводи СПЦ“ и трећи, најморбиднији под именом „Благослов за ћутање“ којим се покушава апострофирати „педофилија у СПЦ“! 

– У овом документарцу говорићемо о томе како и у којој мери активан политички ангажман свештеника, током предизборне кампање и у постизборним преговорима о састављању нове владе, утичу на духовност, пастирско деловање и унутрашње устројство ове верске заједнице. У доба социјализма, о културној и сакралној баштини, углавном су бригу водиле републичке институције задужене за заштиту споменика културе. Доласком Амфилохија Радовића на чело Цетињске митрополије, обнову манастира и цркава, намерним изменама изворне архитектуре, занемаривањем обавезе да се сачува аутентичност, уништени су неповратно бројни трагови црногорског културног идентитета – наведено је у тексту најаве овог серијала.

Филмови су ироничног назива који за циљ имају сатанизавију СПЦ, а главног кривца виде у архиепископу цетињском Амфилохију, кога посматрају као изасланика „цркве стране државе“, који је „фанатични следбеник великосрпског националног пројекта“.

Правни заступник Митрополије црногорско-приморске Далибор Каварић каже, за „Новости“, да најављени новинарски испади имају за циљ угрожавање темељних друштвених добара, подстицање на међуверску и међунационалну мржњу и нетрпељивост, а у крајњем на угрожавање јавног реда, мира и националне безбедности Црне Горе.

– Уколико су тачне најаве о томе да ће одређени аутори са Јавног сервиса искористити свој радни однос на државној телевизији да распирују верску, националну, личну мржњу и да на тај начин промовишу своје партијске, идеолошке и националистичке идеје, обавештавам их да ће против њих одмах након што предузму такве противправне радње бити иницирани кривични поступци – каже за „Новости“ правни заступник Митрополије црногорско-приморске Далибор Каварић.

Функционер Нове српске демократије Будимир Алексић, коментаришући најаву емитовања серијала казао је, за „Новости“, да се ради о рециклажи из арсенала тродеценијеске „усташко-дукљанске пропаганде“.

– Почели су је почетком деведесетих оснивачи црногорског сепаратистичког покрета и носиоци црногорског идеолошког пројекта – каже Алексић. – Проблем је што они то могу и даље да пласирају на Јавном сервису.

Извор: Новости
Нема коментара

Напишите коментар