Потпредседник Скупштине Црне Горе: Признавање лажне државе Косово највећа срамота и понижење Црне Горе у њеном историјском трајању

Потпредседник црногорске скупштине Страхиња Булајић изјавио је да је признавање „лажне државе Косово“ највећа срамота и понижење Црне Горе у њеном историјском трајању.

Булајић је у интервјуу за црногорску “Борбу“ рекао да очекује да ће Црна Гора градити пријатељске односе са Србијом, коју је назвао најзначајнијом, економски најснажнијом и најперспективнијом у региону.
Он је, на питање да ли је најприродније да Црна Гора најприје гради односе са Србијом па са свим осталима, одговорио контра-питањем, а уједно и констатацијом:
„Питате ме да ли је природно да брат буде са братом?. Да ли је природно да брат прво тражи помоћ од брата, да се посаветује са њим или са неким ко му је увек радио о глави?“. 

У том контексту, упитао је и да ли је природно да се тражи помоћ од, како је навео, породице или од неког „ко је увек, али баш увек, кроз историју, не бирајући средства, тражио начин да уништи ту породицу?“.

Булајић је рекао да је у протекле две деценије власт у Црној Гори водила ту земљу „путем којим никад пре у историји није ишла“ оценивши да се та Црна Гора одрицала од себе саме и да је бежала од своје суштине.
„Верујем да је томе дошао крај. Очекујем да ће се градити пријатељски односи са свима, пре свега у региону, а у региону, најприје са најзначајнијим, економски најснажнијим и најперспективнијим. Наравно са Србијом“, поручио је Булајић.
Уочи предстојећих локалних избора у Никшићу, Булајић је оценио да је чудна порука премијера Здравка Кривокапића да не стоји иза било које листе, односно партије или коалиције на тим изборима.
„Није баш чест случај да се носилац неке листе, преко које се дошло на место председника Владе, тако лако одриче сопствених бирача, али и блиских људи који су били са њим на истој листи и у заједничкој изборној кампањи“, рекао је Булајић.
Он је,ипак, изразио наду да је та изјава производ тренутка, а не потребе изборне кампање, јер је, како је навео, у Никшићу сада потребно јединство.
„Никакво уситњавање на опозиционом крилу није добро. Бирачи ће то препознати и извесно казнити“, сматра Булајић. 

Коментаришући увођење санкција Белорусији и продужење санкција Русији, Булајић је подсетио да је ЕУ увела санкције Русији 2014. године после референдума становника Крима којим је, како је навео, изражена њихова недвосмислена воља и жеља да се врате својој матици, Русији.

„Дакле, исто оно што становништву Црне Горе није било омогућено, рецимо, приликом насилног угуравања Црне Горе у НАТО мимо воље огромне већине њених грађана. Исте године су и неке земље ван ЕУ увеле санкције Русији, међу њима и Црна Гора колико год то некоме било гротескно. Ова Влада веома лагано наставља исту политику“, рекао је Булајић.
Како је нагласио, санкције се не заводе пријатељима и да никад нису пријатељски чин.
„Напротив, ради се о непријатељском чину и то никако не може бити национални интерес Црне Горе. То је нечији други интерес. Али, интерес Црне Горе и огромне већине њеног народа сасвим сигурно – није. Исто је и са Белорусијом и сутра, са било којом другом земљом, за коју стигне наређење да се то исто уради“, поручио је Булајић.
vostok.rs
Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар