АКТУЕЛНО:

Савчић: Српска поново нападнута удруженим снагама

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је данас у Вишеграду да се Дан бораца Републике Српске и 217 година од Првог српског устанка обиљежава у тешким условима, јер је поново Српска, као ко зна колико пута раније, удруженим снагама међународне заједнице нападнута на многим пољима.

„Покушавају нешто слично као у прошлом систему када су нам забранили и нисмо могли деценијама да споменемо ни да се сјетимо јавно својих жртава, многих страдалих, од Јасеновца до ријеке Дрине, до Брода. Сада нам желе наметнути закон којим би нам забранили да говоримо истину о догађајима из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата“, рекао је Савчић новинарима послије помена и полагања вијенаца у оквиру обиљежавања Дана бораца Републике Српске и 217 година од Првог српског устанка.

Он је нагласио да многи желе неке теме да прогласе својеврсним табуом, забрањеном темом о којој се не може и не смије причати.

„Раде то зато што не желе да утврде истину, зато што не желе да путем истине идемо ка путу помирења, а са помирењем да обезбиједимо неки нормалан живот овдје“, истакао је Савчић.

Он је нагласио да је задатак бораца и свих институција Републике Српске да одбране истину о нашем одбрамбено-отаџбинском рату и да та истина буде документована, да буде чврсто зацементирана и да буде сваком нашем грађанину доступна.

„Залагаћу се да се сви будући догађаји од републичког значаја обиљежавају на много садржајнији начин који ће имати за циљ да говоримо о догађајима који су везани за тај датум. Желимо да идуће године, ако то буде на овом мјесту, говоримо о догађајима који су се десили овдје, па да немамо само једну истину која се форсира из једног центра“, навео је Савчић.

Он је истакао да радна група формирана од Владе Републике Српске, односно Министарстарства рада и борачко-инвалидске заштите, ради на свеобухватној анализи стања у области борачко-инвалидске заштите.

„Вшимо анализу сваког права из постојећег закона о правима бораца. Има идеја да се ради нови закон и на крају ћемо да видимо које мишљење ће превладати, али је жеља, тежња и намјера да се положај бораца побољша, прије свега незапослених демобилисаних бораца. Ми смо кроз буџет за 2021. годину обезбиједили средства за самозапошљавање и обезбиједили средства за помоћ привреди за враћање пореза и доприноса“, рекао је Савчић.

На тај начин, рекао је он, ако би искористили потпуно оба програма могло би се ријешити питање више од осам хиљада незапослених демобилисаних бораца.

„Морамо тражити рјешење и имамо идеје како да нађемо рјешење за оне који нису из било ког разлога способни да раде и привређују и да сами обезбиједе егзистенцију“, рекао је Савчић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Миодраг Капор рекао је да му је задовољство што је у име Владе Републике Србије на свечаности гдје двије српске државе обиљежавају Сретење и славе српске борце.

„Српске државе и Срби су врло често у историји били у прилици да Сретење користе као дан окупљања, сабирања или да крену у борбу за ослобођење или да се баве уређењем своје државе доношењем устава. Сретење је увијек у српској историји познат датум и увијек велики“, навео је Капор.

Он је нагласио да данашњи датум и мјесто обавезује да не заборавимо ни Сретење ни те устанке, али ни све остале борце који су током историје, па и ове најновије наше историје, уградили у српске државе оно највеће што су имали, а то су њихови животи.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је ове године скромније обиљежавање Првог српског устанка и Дана бораца Војске Републике Српске.

„Ово је дан када се сјећамо свих који су стварали Републику Српску и не само Српску него и све српске државе вијековима уназад. На нама је да дамо допринос да се сва та дешавања и догађаји не забораве и да чувамо нашу Републику Српску“, истакао је Ђуревић.

Организатор обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар