АКТУЕЛНО:

У Добруну обиљежен Дан бораца Српске и Првог српског устанка

У Вишеграду је обиљежено 217 година од почетка Првог српског устанка и Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске у којем су живот дала 23.184 припадника Војске Српске.

Обиљежавање је почело служењем парастоса у манастиру Добрун код Вишеграда.

Парастосу су присуствовали изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, делегација Народне скупштине Републике Српске у којој су народни посланици Перо Петровић, Љубиша Крунић и Александар Главаш, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, предсједник Борачке организације Српске Миломир Савчић, те државни секретар Министарства за рад, борачка и социјална питања Владе Србије Миодраг Капор.

Парастосу су присуствовали и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и представници Борачке организације Вишеград.

У склопу обиљежавања обављено је полагање вијенаца на Споменик вожду Карађорђу у Добруну, као и полагање цвијећа на Централни споменик браниоцима Републике Српске на Тргу палих бораца у Вишеграду.

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка су Борачка организација Републике Српске и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положили су животе за Српску.

Преузето са: Глас Српске

 

Нема коментара

Напишите коментар