АКТУЕЛНО:

Боцан-Харченко: Резолуција 1244 мора да буде темељ за сваку врсту преговора

Зато је немогуће да Русија не учествује и не остане фактор решавања и неких одлука.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да се потписивање споразума о зони слободне трговине између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) очекује 25. октобра, а да процес евроинтеграција Србије не би требало да је удаљи од ЕАЕУ.

Он је казао да је потписивање тог споразума о зони слободне трговине тек почетак, и да очекује да ће сарадња јачати.

„Прије свега је реч о слободној трговини, отвореном и слободном тржишту, слободном кретању роба, услуга и радне снаге. ЕАЕУ је узела најбоље искуство свих сличних интеграција, и сматрамо да ЕАЕУ има доста солидну перспективу. Сваког дана све више и више земаља испољава жељу да се прикључи, да има неку врсту уговора”, казао је Боцан-Харченко током гостовања на телевизији Н1.

Он је рекао да процес евроинтеграција неће бити препрека у сарадњи Русије са Србијом и навео да је раније је било успјешне сарадње без икаквих препрека са земљама које су раније били кандидати за ЕУ, а сада чланице ЕУ, преноси Бета.

„Преговарање о придруживању са ЕУ, раније када односи Русије и ЕУ нису били затегнути као сада, није био сметња. Штета је кад се каже земљама које су кандидати да треба да праве избор – ЕУ или Русија, што по свом садржају и смислу није праведна и правична порука. Неопходна је равнотежа”, као је Боцан-Харченко.

Како је казао, могуће је да Србија постане карика у односима Русије и ЕУ, односно у сарадњи између ЕУ и ЕАЕУ.

„Што се Русије тиче и евроазијске економске интеграције, ми се залажемо за отворено тржиште, отворено и слободно тржиште без препрека. За конкуренцију и такмичење смо спремни. ЕАЕУ не намеће правила”, истакао је он.

Србија ће, како је објаснио, после потписивања, 25. октобра, имати могућност слободне трговине без царина, са мало изузетака, и продор на тржиште од укупно 180 милиона потрошача.

Русија ће, с друге стране имати могућност повећања пласмана својих производа – индустријских и других, додао је Боцан-Харченко и истакао да је циљ да трговинска размена достигне четири милијарде долара.

Говорећи о војно-техничкој сарадњи Русије и Србије, Боцан-Харченко је нагласио да Москва полази од тога да је одбрамбена политика суверена ствар сваке земље.

„Та област је осетљива, доста компликована, и индустрија је компликована, сложена и модерна. Русија је сад на врхунцу производње, квалитет је изванредан. Имамо интересовање више земаља света. И овде желимо праведну конкуренцију, без политизације, ми смо против наметања”, казао је Боцан-Харченко на Телевизији Н1.

Додао је да Русија, у оквиру војно-техничке сарадње са Србијом, на уму пре свега има јачање безбедности у региону.

„Нико неће имати штете од тога. Србија ће ојачати своју одбрану, без икакве штете и претње за суседство и регион”, сматра Боцан-Харченко.

Он је оценио да је смијешна изјава премијера Косова у оставци Рамуша Харадинаја да се Русија залаже за подјелу Косова.

„Никада нисмо покретали сличну идеју о територијалној корекцији. На маргинама је било таквих предлога, укључујући период преговора о статусу, али никада званично нису биле на преговарачком столу“, казао је Боцан-Харченко током гостовања на телевизији Н1.

Он је подсетио да је у току много активности у вези с Косовом што, по његовим рijечима, уопште није лоше, јер што је више активности, како је истакао, више је могућности за стабилизацију ситуације.

И више могућности да буде нађена нека одлука, свеобухватна и на основу међународног права. Прijе свега желим да у првом реду нагласим да Резолуција 1244 постоји и она мора да буде због тога темељ за сваку врсту преговора“, истакао је Боцан-Харченко.

Он је додао да Русија жели да се што пре поново успостави дијалог Београда и Приштине, а уколико Србија то затражи, Москва ће је подржати у оквиру међународног права.

„Редовне дискусије (о Косову) морају да се настављају, и то је једно од питања у делокругу Савета безбедности УН. Зато је немогуће да Русија не учествује и не остане фактор решавања и неких одлука“, казао је Боцан-Харченка.

Како је навео, Русија жели да помогне Србији и региону да постане стабилан регион сарадње, интеграције и мира, и уверен је да је дугорочна, праведна и међународно-правна одлука, на бази компромиса Београда и Приштине, могућа, и да би на крају требало да буде потврђена и одобрена од стране Савета безбедности УН.

Преузето са: in4s

Нема коментара

Напишите коментар