АКТУЕЛНО:

Божић Бата малим Банијцима закуцао на врата

На Отвореном универзитету у Суботици Завичајно удружење Банија 5. јануара 2024. обрадовало је малишане подијеливши чак 115 пакетића. Да пакетићи буду оволико бројни помогли су Град Суботица, Слободна зона Суботица и ЈКП Паркинг Суботица.

Божић Бата је у 18 часова закуцао на врата и измамио осмијехе на дјечја лица. Женска пјевачка група Соколица отпјевала је неколико традиционалних пјесама, Невена Станић одсвирала је дио композиције на виолини.

Све присутне је поздравио почасни предсједник Удружења проф. Чедомир Пађен и пожелио свима успјешну Нову 2024. годину.

Малишани су нестрпљиво чекали свој ред како би добили пакетић, многи од њих су припремили рецитацију или отпјевали неку пригодну пјесму. Након сликања са Божић Батом, приређено је послужење како за малишане тако и за одрасле.

Било је лијепо видјети неколико генерација Банијаца на овом скупу, дошли су баке, деке, родитељи и малишани.

Завичајно удружење Банија било је врло активно у претходној години како нам је рекао предсједник Управног одбора Удружења Жељко Тинтор.

– Сваке године прије Бадњег дана Божић Бата подијели пакетиће. У јануару смо имали 13. Банијско прело које је било хуманитарног карактера за цркву у Петрињи.

Учествовали су на Сајму завичаја у Новом Саду гдје њихов штанд буде увијек запажен и посјећен због разних банијских ђаконија које послуже и домаћих кобасица које праве посебно за ову прилику. Учествовали су и организовано ишли са три аутобуса и на Крушедолска звона у мају. Ишли су у Ковилово на скуп Крајиšника, учествовали u организацији Завичајних дана у Суботици.

Ово Удружење сваки мјесец организује и обиласке манастира.

Оно што их посебно радује ове године је издавање ЦД-а са банијским изворним пјесама које је помогла Покрајинска влада.

– На снимању ЦД учествовало је неколико група, мушке и женске банијске пјевачке групе из Пригревице, Београда, Шапца и Суботице. ЦД је сниман код Боце у Руми.

Да су Банијци активни у Сjевернобачком округу говори и чињеница да је поред удружења у Суботици и Бачкој Тополи основано Удружењ Банија и у Бајмоку.

Новинарка Српског кола

Драгана Бокун

Фото: Предраг Петровић

Нема коментара

Напишите коментар