АКТУЕЛНО:

Допуђи данас прослављају Светог Стефана

Допуђи из села Крушево крај Обровца данас прослављају славу Светог Стефана. У овом католичком селу било је 20 кућа православаца Допуђа који су се увијек држали заједно, и већина њих је у родбинским везама.

Та блискост их је навела да се окупе 30. децембра у ресторану Ледине такође код Допуђа из Крушева. О овом дружењу за Српско коло говорио је Милан Допуђ који наводи да је у организацији учествовало више њих, поред њега и Ђорђа Допуђа, учествовали су и Петар Допуђ, Далибор Допуђ…

– Доста њих је дошло из Њемачке, из других крајева Србије. Нас око 50 родбине се окупило. Планирамо да ово дружење буде традиционално, субота прије Нове године. Прелијепо нам је било, неки људи се нису видјели ни чули 30 година, па је овај сусрет био врло емотиван.

Село је након Олује било срушено. Сада тамо живе двије породице, укључујући Миланове родитеље.

– Моји родитељи ће данас славити славу у свом селу. С обзиром да је католичко село, нисмо имали свој храм, него бисмо одлазили у Храм Свете Тројице у Обровцу. Преко љета се скупимо у Крушеву јер су куће обновљене. Они тамо никаквих проблема са комшијама Хрватима немају, можда се боље слажу него прије рата и једни другима помажу.

У обровачкој општини има 12 села, сва су српска осим Крушева и Јасенице.

Нема коментара

Напишите коментар