Бурна реаговања на ослобађајућу пресуду Адему Костјеревцу

Неприхватљиво и увредљиво – удружења Републике Српске проистекла из Oдбрамбено-отаџбинског рата огорчена су јучерашњом пресудом Суда БиХ, којом је одбачена оптужница против Адема Костјеревца, за силовање трудне Српкиње на подручју Зворника 1992. године.

На овај начин, Суд БиХ закопава живе српске жртве, истичу у Удружењу жена жртава рата.
Шамар, шок и невјерица да је правосуђе, Суд БиХ, толико ниско пало – огорчени су у Удружењу жена жртава рата након што је Суд БиХ пресудом одбацио раније потврђену оптужницу против Костјеревца, а српска жртва два пута свједочила у судском процесу.

– Имате ослобађање злочинца за силовање Српкиње и убијање дјетета у њој, за невјеровати шта те судије раде, којим се правом они баве, посебно ме избацило из такта то је да су, они говоре о процесним грешкама, о некој процедури, о правним заврзламама, ма какво право послије 29 година, значи злочин се догодио 1992. године, а сад је 2021. године, тај Суд БиХ закопава живе српске жртве, оно што нису убили и закопали Муслимани и Хрвати у доба рата, сад то раде судије у Суду БиХ – истакла је Божица Живковић Рајилић, предсједница Удружења жена жртва рата Републике Српске.

Оно што је урадио Суд БиХ у овом случају правни је нонсенс и преседан, истичу у Републичком центру за истраживање рата и ратних злочина.

– Потпуно тражење несувислих разлога да се исти тај осумњичени који је неспорно, дакле, морао бити правоснажно осуђен, имајући у виду свједочење оштећене, дакле директно оштећена је свједочила да је он извршио силовање, да је судско вијеће тражило начин да се не изрекне осуђујућа пресуда – напоменуо је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Након недавне ослобађајуће пресуде Бошњацима за злочин над српским цивилима у Трнову, срамна, неправедна и нечовјечна порука опет је послата из Суда БиХ.

Несхватљиво је да су процесне ствари јаче од материјалних доказа и чињенично утврђеног стања. Ово је превршило сваку мјеру, поручују из Борачке организације Српске.

– Мислим да је потпуно сазрело вријеме да се управо по том питању одржи посебна сједница Народне скупштине Републике Српске и да кажемо једном доста, стани, право и правда напријед, али све остало стој – категоричан је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Реакцију надлежних траже и у Удружењу жена жртава рата.

– Тражим од институција Републике Српске да сви тамо што раде, значи од Предсједништва, Савјета министара, од свих министара, Суда, Тужилаштва да како знају изађу из те накарадне БиХ и из тих институција и да зауставе тај процес закопавања живих српских жртава – поручила је Живковић Рајилић.

Уколико Адем Костјеревац у другостепеном поступку не буде осуђен, из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила најављују могућност протеста пред Судом БиХ који је, истичу, по ко зна који пут потврдио да је политички, а не суд правде.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар