АКТУЕЛНО:

Одата пошта погинулим припадницима Другог одреда Специјалне полиције

Ветерани Другог одреда Специјалне полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске су достојанствено, поштујући епидемиолошке мјере, данас у Шековићима обиљежили 28 година од формирања ове ратне јединице.

Обиљежавање је почело служењем парастоса у Цркви Пресвете Богородице у Шековићима, а након тога посјетом Спомен-соби, гдје су учесници скупа положили цвијеће и прислужили свијеће у знак сјећања на погинуле.

Ратни командант Другог одреда специјалне полиције Шековићи Милош Ступар изјавио је Срни да шековићки одред полиције био под посебним ударом Суда БиХ, а велики број припадника био је обухваћен истрагама, више њих суђењима.

“Седам људи је осуђено на издржавање максималне казне, по старом закону од 20 година, све због лажног свједочења. Данас је наша обавеза да затвореницима и члановима њихових породица осигурамо да затвореничке дане издрже што лакше, уз нашу свеобухватну помоћ”, изјавио је Ступар.

Бивши припадник елитне јединице Специјалне бригаде полиције Јеленко Лукић изјавио је Срни да су данас помијешана осјећања среће и туге.

“Срећан сам што послије годину дана видим драге људе, али сам и тужан због погинулих сабораца. Ово је прилика да евоцирамо успомене са ратишта, на којима је било тешко и тужно, због рањених и погинулих бораца, али са друге стране било је и великих успјеха у борбама, што нас је одржало”, прича Лукић.

Јединица је формирана 10. марта 1993. године у Шековићима, а у ратним дејствима шековићки специјалци борили су се и на сарајевском и крајишком ратишту, Подрињу, Озрену, те на другим мјестима гдје се бранила Република Српска.

У борбама за одбрану Републике Српске живот је дао 21 припадник одреда, а било је више од 130 рањених.

О голготи кроз коју су прошли припадници Другог одреда свједоче и документарни Филмови “Да се не заборави” и “Хероји ту поред нас”, аутора Љубише Милутиновића.

Бивши припадник ове елитне јединице Љубиша Милутиновић изјавио је Срни да документарни филм “Хероји ту поред нас” говори о два припадника одреда, Милошу Ступару и Зорану Tомићу Згемби, који су послије рата доживјели невиђену голготу и прогон.

Он је подсјетио да је Милош Ступар провео четири године и седам мјесеци у истражном затвору и да је у првостепеном поступку осуђен не 40 година, да је Зоран Tомић провео три године и шест мјесеци у истражном затвору и осуђен на 32 године затвора, док су у другостепеном поступку обојица ослобођени, што говори колика је неправда коју је суд учинио према њима, а и другим борцима који неправедно служе казне.

 

Нема коментара

Напишите коментар