АКТУЕЛНО:

Обиљежено 30 година Билећке бригаде

У Билећи је свечано обиљежена тридесета годишњица од формирања Билећке бригаде Војске Републике Српске.

Неколико стотина бивших припадника једне од најзначајнијих јединица Херцеговчког корпуса присјетило се тешког ратног пута бригаде и сабораца који су за одбрану отаџбине дали живот.

Иако тридесет година старији и зрелији, борци су и данас спремно стали у строј, слушали команде својих старјешина и дочекали ратне заставе. Показали су зашто су били једна од најорганизованијих и најдисциплинованијих јединица.

Некадашњи команданат Билећке бригаде Обрад Вучковић истакао је да је ова бригада створена у најтежим условима, од бораца из Билеће, Берковића, Љубиња и Требиња, да је држала фронт од 75 километара од Требишњице до Берковића, што би по војним правилима могло држати шест бригада.

– Тај смо фронт одржали све вријеме рата, а да нисмо изгубили ниједан метар квадратни територије – рекао је Вучковић.

Генерал-пуковник Никола Делић рекао је да је Билећка бригада часно извршила свој задатак у току рата и дала велики допринос у одбрани српских простора и Републике Српске.

– Бригада је дала допринос и у одбрани других простора од Невесиња, Главатичева, Улога, Калиновика, Горажда, Рогоја и на многим другим мјестима и на свим тим ратиштима су показали дисциплину, јунаштво и одговорност – нагласио је Делић.

Бригада је бројила око 3.000 бораца из Билеће, Љубиња и Берковића. На бранику отаџбине живот је дало њих 99, а 210 је рањено. Потомци кажу на нама је да памтимо и причамо о херојима, синовима, браћи и очевима.

– Надам се да ће Република Српска вјечно трајати, поносни смо на наше борце – рекао је Славиша Станар, син погинулог борца.

Држали су ови борци линију одбране Херцеговине дугу 75 километара, али су ишли и на друга ратишта, гдје год је требала помоћ и појачање. Јединица је одликована медаљом Петра Мркоњића.

– Чинило нам се и да 20 хрватских тенкова удари на нас, све би издржали – каже Милан Цуца, бивши старјешина Војске Републике Српске.

Служен је помен свим палим борцима, а у оквиру обиљежавања јубилеја Билећке бригаде отворена је изложба фотографија које свједоче о ратном путу ове јединице, положено је цвијеће на спомен обиљежје палим борцима и у спомен собу, те одржана свечана академија.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар