Обиљежен дан Новоградске бригаде

У Храму Свете Тројице у Блатни код Новог Града данас је служен парастос и положени вијенци код спомен-плоче поводом Дана Новоградске лаке пјешадијске бригаде, кроз коју су прошла 8.263 борца а 248 је погинуло у њеним редовима.

Командант Бригаде Ранко Дабић рекао је да је ратни пут Новоградске бригаде био частан и истакао како треба сачувати јединство које је било присутно у минулом рату и избјећи све подјеле међу борцима.

Он је подсјетио да је одмах по формирању, 29. јуна 1992. године, Новоградска бригада упућена на ратиште Сува међа, али и на друга ратишта широм Републике Српске, а најзначајније битке ипак је имала у својој општини.

Дабић је рекао да је планирано да за обиљежавање 30 година од формирања Новоградске бригаде буде завршена монографија.

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић подсјетио је да је ова бригада формирана у Блатни од јединица Територијалне одбране са искључивим задатком да заштити становништво и подручје ове општине и западне границе Републике Српске.

„Бригада је испунила свој задатак а за допринос у одбрани западних граница Српске одликована је Орденом Немањића“, истакао је Гачић.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да због младих генерација треба чувати сјећање на историјске догађаје и допринос бораца Војске Републике Српске.

„Посебно се треба сјећати оних који су животе уградили у темеље Републике Српске. Најтеже је њиховим породицама. Наш је задатак чувати Републику Српску“, истакао је Дрљача.

Вијенце су положиле делегације општине Нови Град, Борачке организације, Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, Удружења старјешина Војске Републике Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Након парастоса и полагања вијенаца настављено је дружење ветерана уз војнички ручак.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар