Парастос за касиндолске борце

Код спомен-обиљежја у насељу Касиндо у Источној Илиџи служен је парастос за погинуле припаднике Касиндолског батаљона Војске Републике Српске.

Вијенце су положиле породице погинулих, саборци, представници борачке организације, МУП Републике Српске, републичке и општинске власти.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ, Бошко Томић, поручио је да Републику Српску треба сачувати да би се одужили онима који су живот уградили у њене темеље.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата припадници Касиндолског батаљона бранили су српски народ на ширем подручју Сарајева, од Трескавице до Олова.

Погинуло је 99, а рањено 60 припадника те јединице, која у рату није окаљала образ ни част.

Давор Мијовић погинуо је 1992.

– Поносни смо што смо га имали али туга је велика. Драго нам је штио се окупљамо и не заборављамо – истиче његова мајка Љубица.

Очување успомене на ратни пут Касиндолског батаљона, погинуле јунаке и брига о њиховим породицама трајна је обавеза њихових сабораца, али и власти.

– Данас је најсветији дан у нашем мјесту Касиндолу, то је парастос за погинуле борце. За њих 99 који су уградили живот темеље Републике Српске – каже Слободан Маунага – предсједник Борачке организације „Илиџански борац“.

Војска и народ одбранили су у рату Републику Српску, данас је нападају економски, политички и зато је обавеза свих, без обзира на којој су позицији, да воде рачуна о њеном очувању – поручио је изасланик српског члана Предсједништва БиХ, Бошко Томић.

– Веома је лијепо што се грађани окупљају у великом броју. То значи да признају оно шта су њиховио најдражи дали, свој живот. А нама остаје да се и даље боримо за Републику Српску – нагласио је Томић.

Манифестација „Дани Касиндолског батаљона“ чува сјећање на 99 погинулих припадника ове јединице.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар