АКТУЕЛНО:

Освештан обновљени крст страдалим у петровданској бици

У добојском насељу Усора данас је освештан обновљени спомен-крст посвећен петровданској бици, када су у одбрани Добоја 12. јула 1992. године погинула 34 српска борца и припадника полиције, а више од 76 је рањено.

Спомен-крст је освештао парох усорски Никола Панић, који је током обраћања указао на потребу очувања културе сјећања на страдале.

Предсједник Скупштине Борачке организације Добоја Петар Тубић подсјетио је на тешке тренутке и искушења у одбрани града током петровданске битке.

“Овдје смо да се сјетимо жртава, одамо почаст, запалимо свијеће за те људе који су дали живот да би се сачувао град Добој и нејач која је ту била. Поносни смо на те људе”, рекао је Тубић.

Освештењу спомен-крста присуствовао је и градоначелник Добоја Борис Јеринић, који је захвалио Борачкој организацији што памти своје саборце и див-јунаке који су обезбиједили слободу Добоју и Републици Српској.

Он је указао на добру сарадњу са добојском Борачком организацијом.

На Петровдан, 12. јула 1992. године Добој су из више праваца напале муслиманско-хрватске снаге и страни плаћеници када су погинула 34 српска борца и припадника полиције, а више од 76 је рањено.

Добојско насеље Вила се тада нашло прво на удару и на том мјесту је подигнут спомен-крст.

Тадашњи командант Првог батаљона Добојске бригаде Димшо Живановић у ранијим свједочењима навео да су на Петровдан у подне јаке непријатељске снаге напале Добој из пет праваца у пет таласа с циљем да га, потпомогнуте непријатељским снагама које су биле у добојском насељу Јоховац, окруже и заузму.

Он је навео да је непријатељ у првој фази имао доста усјеха у продору, али да су, након прегруписавања, браниоци око 17.00 часова стабилизовали линије одбране, те да се посљедњи ударни талас непријатеља догодио послије поноћи када су намјеравали да извуку своје погинуле и рањене.

Током напада гранатирано је и уже градско језгро, а нико до данас није одговарао пред домаћим правосуђем за гранатирање Добоја и страдање његових грађана.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар