Обиљежено 28 година од масакра над српским војницима

У брчанском насељу Грбавица данас је обиљежено 28 година од масакра над 13 српских бораца који су починили припадници тзв. Армије БиХ на данашњи дан 1993. године.

Тим поводом је на грбољу служен парастос, а потом је положено цвијеће на споменик погинулим борцима овог краја.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је процес против починилаца почео, али није окончан и да рука правде још није стигла одговорне, те ће наставити да инсистира да они буду кажњени.

„Овим данашњим окупљањем желимо да пошаљемо поруку да човјеку више никада не треба да падне на памет да у његовој свијети превлада толика мржња и да својом руком почини тако монстуазан злочин какви су учињени над 13 наших комшија, браће, пријатеља“, рекао је Ђокић новинарима.

Ђокић сматра и да сви треба да се боре за мир и да вјерују у њега, да се никада и никоме не деси злочин какав је био у Грбавици.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да се готово сваке године са овог мјеста поноваља иста прича о злочину над српским народом и чињеници да за њих нико није одговарао.

Чак и када дође до осуђујућих пресуда, Савчић је истакао да су оне минималне и уврњдљиве, те подсјетио на недавну за Трново, општину која процентуално има највише погинулих цивила у посљедњем рату.

„Од тог броја, види се та геноцидна намејра, која се не треба доказивати, али се и у таквим случајавима услиједе ослобађајуће пресуде“, истакао је Савчић.

Он је упитао колико Срба треба да буде убијено да би Суд БиХ то разматрао као кривично дјело и рекао да је неко крив и био адекватно кажњен.

Савчић је навео да нико није очекивао да ће се и послије 30 година од рата водити борба за одбрану истине у рату, за учешћу људи у том рату.

„На удару је велики број командног кадра Војске Републике Српске и већ су подигнуте неке оптужнице и томе нема краја“, додао је Савчић.

Предсједник брчанског Удружења породица погинулих бораца Јован Пудић рекао је да процес за овај злочин увелико траје, те да ће сутра из Сарајева доћи представници судског вијеће и тужиоци да виде гдје се тај злочин догодио.

„Процес траје и вјерујем да ће се завршити са пресудом која ће све друге опоменути да тако нешто више не би требало да се догађа, никада и никоме“, рекао је Пудић, који је изгубио и сина и брата.

Предсједник Скупштине дистрикта Синиша Милић рекао је да су се и данас окупили да би упутили вапај правосудним иституцијама Брчко дистрикта и БиХ да пруже сатисфакцију породицама жртава и цијелом српском народу.

У Бодеришту код Брчког заробљено је 8. марта 1993. године 13 српских бораца из Грбавице. Без обзира на договорену размјену, Срби из Грбавице су масакрирани и убијени.

 

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар