АКТУЕЛНО:

ЧЕДОМИР (ПЕТРА) МАРИЋ (1941-2020): Одлазак борца за истину о страдању Срба

Поводом смрти Чедомира Марића оснивача и првог предсједника Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза”- Београд.

Чланови удружења “Суза” са великом тугом и жаљењем примили су вијест да је синоћ престало да куца срце Чедомира Марића који ће, остати упамћен пре свега као отац, који је своју тугу за убијеним сином, носио дубоко скривену у свом срцу, а као оснивач и дугогодишњи председник Удружења породица “Суза” несебично је помагао другим породицама сличне судбине, да дођу до истине и правде. Имао је разумјевања за бол сваке мајке без обзира на националност. До последњег тренутка свог живота Удружењу је пружао подршку и бодрио да истрајемо у борби за расвјетљавање судбина несталих.

Драги наш Чедо, нека ти је вјечна слава и хвала!
Почивао у миру Божијем.

Чедомир личну трагедију доживљава 1995. године кад му је нестао син јединац, Жељко.У избјеглиштву у Београду окупља породице несталих крајишника, оснива Удружење и започиње нову битку за ријешавање судбине несталих у рату деведесетих. Покренуо је издавање часописа „СУЗА“ чијим садржајем се његује сјећање на страдање Срба.

Након осам година трагања сазнаје за судбину свог јединца који је убијен испред њиховог  стана у Kнину. Сахрањује га у породичну гробницу у Голубићу и још снажније се посвећује мисији Удружења, најбоље знајући за живот у болној неизвјесности.

Дао је велики допринос у тражењу несталих Срба у Хрватској, његов одлазак представља велики губитак за породицу и пријатеље, али и чланове Удружења породица.Основно и средње образовање стиче у Голубићу код Kнина, Педагошки факултет завршава у Ријеци. Већи дио радног вијека је провео као професор у средњошколским установама. Друштвено – политичку активност је афирмисао кроз разне друштвене и политичке организације(руководилац Општинске омладинске организације у Kнину, рад у Kултурно-умјетничком друштву из Голубића.

Удружење породица „Суза“
Драгана Ђукић, председница

Нема коментара

Напишите коментар