Чемерно – мјесто мученичког страдања Срба

Служењем парастоса и полагањем вијенаца и цвијећа на Спомен-обиљежје на Чемерну код Илијаша, данас је обиљежено 30 година од звјерског убиства 32 српска цивила које су починили припадници такозване Армије БиХ.

Парастос је служио парох илијашки свештеник Божидар Тановић који је истакао да је ово мјесто мученичко, те да се не смије заборавити злочин који је почињен над Србима овог села.

– На овом мјесту људи су невино страдали. Они нису страдали зато што су некога напали, него што су се нашли на својим огњиштима – рекао је парох илијашки.

Он је позвао и власт и опозицију да учине све како злочин на Чемерну не би прошао некажњено.

Организатор овог меморијалног скупа је и ове године је Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, у сарадњи са породицама жртава и институција и организацијама са овог подручја.

Мирјана Цабо, из ове Организације рекла је да ће судски процес против осумњичених за овај тешки злочин бити завршен и да ће починиоци бити санкционисани.

Подсјетила је да је 29. маја било рочиште и изразила наду да ће се суђење коначно завршити.

– То би нам била сатисфакција – рекла је Цабо.

Муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова и припадници такозване Армије БиХ из Брезе, Високог и Какња, напали су Чемерно у раним јутарњим часовима на данашњи дан 1992. године.

Најмлађа жртва имала је 16, а најстарија више од 80 година.

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Меса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзету Бешлију, те Хамдију Спахића и Нехру Ганића.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар