„Црвена Гора је роман истине о српском страдању у Црној Гори 1941-1945. године“

У организацији Удружења Српских књижевника у отаџбини и расејању Андријевица и српског историјско културног друштва “Никола Васојевић“ Беране дана 7. марта 2019.године су у Мурини и Беранама одржане промоције романа “Црвена Гора“ аутора Жељка Чуровића, на којима су говорили: Бранислав Оташевић, књижевник, Славко Јекнић, народни гуслар, Горан Киковић,историчар и Жељко Чуровић,писац и аутор. Са промоција су послате поруке помирења и праштања и да се овакве истините приче које су написане у роману више никад не понове.

О роману историчар Горан Киковић је истакао ову чињеницу: “Пред нама је још једна у низу квалитетних књига Жељка Чуровића под називом “Црвена Гора“, овај назив би комотно могла да носи данашња држава Црна Гора.

Тема коју дотичемо јесте и широка и занимљива из угла времена у којем се дешавала и у којем се обрађивала. Познато је да су 1941 године сукоби у Црној Гори, а поготову на простору Васојевића достигли кулминацију, која се изразито и специфично одигравала у Андријевачком и Беранском крају. О грађанском рату у Андријевачком и Беранском срезу, а у вези са сукобима од 1941. до 1945. године, понајвише има записанога у дјелима-романима Михаила Лалића, Радована Зоговића, Вукајла Кукаља, Сава Јоксимовића, Луке Пајковића, Жарка Команина, Слободана Вујовића и других књижевника и писаца са ових црногорских простора, који су у својим дјелима на различите начине, објашњавали, приказивали, тумачили дешавања од 1941. до 1945. г.“-казао је Киковић.

“О томе да су националисти (четници) хтјели да воде мудру борбу са окупатором, након извшене Италијанске реокупације Црне Горе, говоре и ријечи старог учитеља, предратног среског начелника Берана и некад посланика Велике народне скупштине српског народа у Црној Гори Томе Јоксимовића, који ће касније бити члан Одбора при Штабу војводе Павла Ђуришића, за политику и пропаганду.
“Дјецо моја, зима је на прагу. Окупатор је сувише јак да би смо рачунали на успех, и ми не смемо дозволити да непријатељ потпуно уништи овај остатак српског народа, него ви, који не смете остати у својим домовима, склоните се у колибе планинских села, а ми ћемо вас снабдевати храном и обавештавати о кретањима и намерама Италијанске војске, а чим пролеће дође, ми ћемо поново скупа на окупатора“. -рекао је Киковић.

О роману свој суд је дао и књижевник и књижевни критичар Бранислав Оташевић, који је истакао да је Чуровић написао добар роман по истинитим причама и догађајима који су се десили током и за вријеме Другог свјетског рата. Пјевајући пјесму уз гусле скуп је поздравио и Славко Јекнић, који је и сам писац неколико књига пјесама и књиге о историјату српских гусала. Он је се такође сложио са Киковићем и Оташевићем да је пред нама роман који говори о страдању Срба у Црној Гори за вријеме братоубилачког и грађанског рата од 1941-1945. године.

Аутор романа “Црвена Гора“ Жељко Чуровић је говорио који му је био циљ да напише једну овакву књигу која је писана језиком чињеница да се у периоду 1941-1945. водио крвави братубилачки и грађански рат међу Србима и да је он био специфичан и најбруталнији у Црној Гори.
У свом дјелу Чуровић лијепо слика сву Црну Гору кроз породицу Орловић у Хајдукову и објашњава сву трагедију која је 1941. године погодила Црну Гору.

Треба и овдје цитирати ријечи академика Матије Бећковића: “Да би бездан братоубилаштва био погубнији и наказнији, нема ни једне куће у Црној Гори чији укућани нису припадали и једној и другој страни и ни једне породице која није подељена на две: нашу и њину. Нема ни једног вође у обе војске који није имао сроднике на противничкој страни. Можда су баш зато те стране једна другу тако бездушно порицале и оцрњивале, а једна мајка рађала два брата, два душманина и
непомирљива противника. Па и дан-дањи, како сведочи и ова књига, има породица које учествују у прикривању истине кријући сроднике пале на другој страни. Од једног истог народа направљена су два, који се један другог одричу и од којих је један оличење сваког добра, а други сваког зла“.-закључио је аутор.

Ко је аутор романа “Црвена Гора“!?


Жељко Чуровић је рођен 14.05.1960. године у Бијелом Пољу. Предсједник је и оснивач Удружења “Српска Вертикала“ из Београда. Професор физичког васпитања. Козачки пуковник. Књижевник – аутор пет књига ( “Деведесет три дана борбе од Дрине до Мојковца“, “Опомена“, “Љубавна кажа Микоње Стакина“, “Анђелија“, “Српске саборнице и памтише“). Мајстор каратеа (“3 дан“). Носилац титуле Народни гуслар. Десет година био предсједник Гусларског Друштва “Старац Милија“ из Бијелог Поља. Један мандат био предсједник Скупштине гуслара Црне Горе. Био предсједник Савеза српских гуслара (Србије, Црне Горе и Републике Српске, састављен од 80 гусларских удружења од 2006–2010 године.
. Од 2003 године живи и ради у Београду, са супругом, ћерком, два сина и унучадима.

Нема коментара

Напишите коментар