АКТУЕЛНО:

Да ли ће на оптужницу за Петровачку цесту још тројица хрватских официра?

Након што је потврђена прва оптужница коју је Тужилаштво за ратне злочине у Србији подигло против четворице официра хрватског ратног ваздухопловства за злочине почињене у акцији „Олуја“, услиједила је најава подношења нових кривичних пријава против још тројице хрватских војних званичника за злочин из 1995. године. Не престају ни политичка реаговања из Хрватске и Србије.

Осим четворице хрватских пилота, на списку одговорних за злочин почињен у акцији „Олуја“ могла би се наћи и три некадашња припадника Главног штаба Хрватске војске: адмирал Давор Домазет, бригадир Илија Маричић, те генерал Павао Миљавац.

Против њих ће бити поднесена кривична пријава – потврдио је медијима адвокат свих преживјелих жртава злочина на Петровачкој цести Душан Братић. За то вријеме из Загреба стиже поруке да је ријеч о још једном удару на Хрватску.

Саво Штрбац, директор Документационо – информационог центра Веритас истиче да је адмирал Домазет у Генералштабу Хрватске био главни обавјештајац и да се без њега није могла донијети никаква одлука.

– Ови други су учествовали исто тако по тој командној одговорности (Илија и Павао). Сви су они врло високо у том командном ланцу. И до сада је тражено да се истрага против њих води, међутим тужилаштво у Србији сматрало је да је то ширење – каже Штрбац.

Предсједник Србије Александар Вучић наводи да је поносан на чињеницу да је неко послије 27 година имао храбрости да тражи одговорност за невино страдале, посебно дјецу.

– Та дјеца која су побијена на Петровачкој цести имала су 7, 9, 11 и 13 година и нису ни почела да живе. Онима који то злоупотребљавају да би говорили као неко има нешто против Хрвата поручио бих да то није истина, јер се само има против злочинаца који су убили ту дјецу -рекао је Вучић.

Оптужницу за напад на колону српских избјеглица, Загреб одбацује, наводећи да Србија само скреће пажњу са својих проблема. Данијел Боровић, један од четворице пилота којег Србија оптужује за ратни злочин, којем је у јуну ове године Удружење хрватских ветерана додијелило признање „Јунак домовинског рата“, каже да је за оптужницу чуо из медија.

– Сад се чека оно што ће хрватска држава направити у смислу изјаве премијера пленковића да Хрватска зна како ће заштитити своје ратне пилоте – каже Боровић.

И Гордан Јандроковић, предсједник Хрватског сабора изјавио је да Хрватска одбацује ову оптужницу.

– Она је политичке природе и нема никакво правно утемељење. Поручујем свима у Србији – окрените се будућности, погледајте се у огледало и размислите о томе што радите – нагласио је Јандроковић.

На пријетње хрватских функционера да ће због потврђивања оптужнице блокирати европски пут Србије, стижу оштра реаговања из Београда. Из Владе питају да ли је то владавина права и траже да се Европска унија изјасни да ли ће одустајање Србије од потраге за правдом за побијену дјецу на Петровачкој цести бити услов за придруживање европском блоку.

Премијерка Ана Брнабић поручила је да се Србија окренула будућности.

– Не брините ви за нас. Баш зато коначно тражимо правду за крволоке који су дјецу побили, јер, као што је рекао предсједник Вучић, ако нисмо у стању дјецу да заштитимо, онда не заслужујемо да постојимо као држава – истакла је Брнабић.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин упитао је да ли су то те европске вриједности о којима говоре и због којих Србија треба да призна самопроглашено Косово, укине Републику Српску и уведе санкције Руској Федерацији?

– Ако пут Србије у ЕУ одређује Хрватска, онда да се на вријеме вратимо са тог пута – истакао је Вулин.

Апелациони суд у Београду потврдио је оптужницу против Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића која их терети да су у акцији „Олуја“ 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне српских избјеглица на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, као и у мјесту Сводна у БиХ.

До сада је идентификовано да је у овим нападима убијено 13 лица, од којих шесторо дјеце. Рањене су 24 особе.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар