Да се никада не понове злочини попут страдања ученика у Шарговцу

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Tривић рекла је данас да је злочин у којем су усташе током Другог свјетског рата звјерски убиле 52 ученика бањалучке Основне школе „Ђура Јакшић“ у Шарговцу опомена свима да утичу да се такво нешто никада не понови.

Tривићева је рекла новинарима у Бањалуци да је важно да се посредством образовног система и педагошких установа ученици и будуће генерације у Српској едукују о оваквим немилим дешавањима и чувају сјећање на све чији су животи уткани у слободу у којој данас живимо.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је злочин над ђацима почињен искључиво зато што су били православци.

„То је урађено јер у то вријеме нису имали никакву заштиту и иза себе своју државу, војску… Били су препуштени фашистичкој држави која је тада овдје владала“, подсјетио је Радојичић на обиљежавању 78 година од страдања 52 ученика Основне школе „Ђура Јакшић“.

Он је поручио да је на садашњим генерацијама да његују сјећање на оваква страдања, буду свјесни да је зло, нажалост, могуће и да се више пута дешавало на овим просторима.

„Зарад генерација које долазе, морамо бити свјесни колико је значајно да имамо своју државу, окружење, безбједност и инситутуционалну стабилност која може да нас очува. То је у овом моменту Република Српска, која је резултат историјске свијести да нам се не понове нека трагична дешавања из периода Другог свјетског рата“, рекао је Радојичић.

Он је данас засадио 52. младо стабло гинко билобе у будућем спомен-парку у кругу Основне школе „Ђура Јакшић“ у Шарговцу, као симбол и знак сјећања на страдање ученика ове образовне установе које су звјерски убиле усташе током Другог свјетског рата.

„Стабла симболизују 52 угашена дјечија живота на овом мјесту и дио су једног већег парка који ће у наредном периоду бити на овој локацији, као мјесту историјског сјећања“, рекао је Радојичић.

Директор Основне школе „Ђура Јакшић“ Дарко Tомић истакао је да се уз помоћ градских власти коначно реализује идеја о градњи спомен-парка у кругу школе.

За страдале ученике је испред споменика у дворишту школе „Ђура Јакшић“ служен парастос, а одржан је и историјско-поетски час.

Обиљежавању 78 година од страдања 52 ученика Основне школе „Ђура Јакшић“ присуствовала је и делегација Народне скупштине Републике Српске и министар правде Српске Антон Касиповић.

Присуствовали су и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, представници министарстава у Влади Српске, Tрећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те бројни грађани, наставници и ученици.

Усташе су 7. фебруара 1942. године, у покољу у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац, на најмонструознији начин убиле 2.300 Срба, међу којима и 551 дијете.

Међу убијенима, без испаљеног метка, била су 52 ученика шарговачке Основне школе.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар