АКТУЕЛНО:

Данас 28 година од страдања Срба у Сијековцу

Данас се навршило 28 година од ратног злочина над 46 српских цивила у Сијековцу, код Брода, који су починиле регуларне оружане снаге из Хрватске и паравојне бошњачко-хрватске јединице из БиХ.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је Срни да ове године неће бити организованог обиљежавања с обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију.

„Према одлуци Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, а на основу закључка Владе Републике Српске од 10. марта у вези са епидемиолошком ситуацијом у Републици Српској, неће бити организованог обиљежавања“, навео је Видић.

Према његовим ријечима, данас ће свештеник служити молитву уз ограничен број присутних, након чега ће делегација коју ће чинити начелник општине Брод Илија Јовичић и представници Борачке организација положити вијенце.

Видић је подсјетио да су чланови породица Мартић и Дујанић убијени 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан догодио се покољ у Сијековцу.

Он је истакао да је над Србима у Сијековцу почињен стравичан злочин, звјерски је убијено 46 цивила, углавном жена, дјеце и стараца.

Видић је рекао да је најмлађа жртва био дјечак од 17 година, а најстарија мушкарац од 77 година.

„За само сат времена убијено је деветоро Срба, међу којима највише из породица Милошевић и Зечевић. Најмлађа жртва био је Драго Милошевић /17/, а најстарија Васо Зечевић /77/. У Сијековцу је запаљено 15 кућа, као и Црква Свете великомученице Огњене Марије“, рекао је Видић и позвао вјерни српски народ да код својих кућа или у храму прислуже свијеће за новосијековачке мученике.

Он је захвалио свима који су претходних година долазили на обиљежавање годишњица страдања Срба у Сијековцу, истичући да је ове године потребно придржавати се свих наредби и упутстава надлежних институција у вези са спречавањем ширења вируса корона.

Видић је навео да је март за Србе у Броду болан и веома тужан мјесец и да је 3. март у историји Брода уписан као дан када су Срби са подручја тадашње општине Босански Брод 1992. године били изложени отвореној агресији из Хрватске.

„Тог дана је из Славонског Брода преко моста у Брод прешао велики број добро наоружаних хрватских војника са тешким наоружањем. Напад на српско становништво почео је на главном путу Брод-Дервента, односно у Стадионској улици, када су хрватско-муслиманске војне снаге заједно са 108. бригадом Збора народне гарде /ЗНГ/ заузеле центар града“, указао је Видић.

Он је подсјетио да о преласку хрватске војске преко моста у Брод постоје сачувани видео-снимци који су уврштени у документарни филм „Од страдања до слободе Брода“.

Према изјавама и документима којима располаже Борачка организација Брод, 3. марта 1992. године у Босанском Броду одржан је састанак представника три народа, односно политичких вођа странака које су имале одборнике у локалној скупштини.

Циљ састанка био је да се смире тензије изазване спровођењем бошњачко-хрватског референдума, а тадашњи предсједник Извршног одбора Скупштине општине Босански Брод Михајло Сријемац предложио је рјешење о смиривању напете ситуације.

По повратку кући, у 16.40 часова са подручја бродског насеља Махала, Сријемца су, пуцајући из ватреног оружја, ранили припадници хрватско-муслиманских паравојних јединица, потпомогнути снагама ХОС-а из Славонског Брода.

Преживјели свједоци тог времена описују да је настављено застрашивање локалног српског становништва физичким малтретирањем, пљачкама и одвођењем у логоре.

Напад на Брод 3. марта био је увод за најсвирепије злочине који су се тог мјесеца догодили на подручју ове општине.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар