АКТУЕЛНО:

Дара Дрезгић написала књигу „Злочин без казне“

 

Живот ауторке књиге Даре Дрезгић почео је у Грачацу и прати судбину народа коме припада

Дара Дрезгић рођена је 1930. у Грачацу у радничкој породици. Њен живот прати судбина народа ком припада. Од безбрижног дјетета постаје усамљена и тужна дјевојчица. Послије завршетка Другог свјетског рата напушта свој родни крај и доспијева у Зрењанин у Војводину, као и многи Личани – колонисти.

„Није ни мало лако напустити родно мјесто, свој завичај, своју кућу и земљу, мјесто свог поријекла још при том ако знаш да тамо никада нећеш моћи да се вратиш.“

Иако се нашла сама, у новој средини, без породице која је остала у Лици, одлучила је да се бори уз помоћ племенитих људи. Завршила је основну и средњу школу у Зрењанину, а у Београду Економски факултет. Вратила се у Зрењанин и почела да ради.

Људи су је прихватили и завољели. Цијенили су њену енергију, стручност и изузетну хуманост. Свима је пружала помоћ, давала савјете, храбрила. Посебно је дјеци показивала изузетну пажњу и љубав.

Радила је као директор Фонда непосредне дјечје заштите, секретар СИЗ-а за социјалну заштиту социјалне заштите Војводине.

Поред многобројних награда најдража јој је Плакета за срећно дјетињство коју јој је додијелио Савез организација за васпитање и бригу о дјеци Југославије.

Када се нашла у једном од страшних периода живота, рат, страдања, сиромаштво, и на крају Олуја, писала је дневник о свом родном мјесту, коме се поново вратила почетком деведесетих година.

На основу дневника, својих доживљаја, виђења одређених ситуација написала је јединствено свједочанство – Злочин без казне.

У књизи се поред љепота Грачаца, Лике и околине могу пронаћи и имена и судбине многих Личана, Дариних рођака, пријатеља, комшија. Књига је и свједочанство дешавања послије Другог свјетског рата, послије посљедњег рата, живот са УНПРОФОРОМ, одлазак из Крајине, и бомбардовање Србије.

Пролазећи кроз сав тај ужас људског рода, она још увијек жели и вјерује у неки бољи будући свијет.

Књигу Злочин без казне, од 4 поглавља, Одлазак из мог завичаја, Предвечерје мога завичаја, Судњи дан 4. август 1995, Напад и разарање Србије без преседана у издању Издавачке куће Прометеј, можете наручити на број телефона 060 523 5268 (Свјетлана Миленковић).

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар