АКТУЕЛНО:

Ђурђевдански сусрети у Белом Манастиру

Међународна смотра фолклора У колу са пријатељима је 7. маја у Белом Манастиру окупила шест културно-уметничких друштава која у Хрватској чувају национални идентитет негујући стваралаштво свог народа.

Седам је година прошло од када је у Белом Манастиру први пут у организацији СКУД-а Јован Лазић формирано коло пријатеља – љубитеља народног стваралаштва. Ђурђевдански сусрети постали су тако смотра фолклора која у Барањи повезује културно-уметничка друштва из региона као и она која у Хрватској делују као представници националних мањина.

– Окупљамо друштва из региона међутим ЦОВИД -19 је направио пометњу тако да уназад две године на ову манифестацију позивамо друштва националних мањина са подручја Хрватске. Данас су патерице, јуче је био Ђурђевдан, велики празник који славе многобројни Срби, а на дан после славе или патерице позивају се исто драги гости тако и ми одржавамо са нашим пријатељима овај концерт – рекла је председница СКУД-а „Јован Лазић“ Бели Манастир Светлана Пешић која истиче да је У колу са пријатељима манифестација која након двогодишње паузе поново на сцени повезује фолклораше.

– Уназад месец дана почели смо се будити јер је пандемија оставила траг и последице по рад друштава, а на срећу наша два српска културно-уметничка друштва на подручју града раде и могу рећи да смо задовољни. Имамо 32 активна члана у фолклорној секцији и певачкој групи, нажалост немамо дечију групу и покушаћемо да је оформимо јер веома је тешко пронаћи кореографа за млађи узраст. Такође планирамо прославу 75 рођендана крајем године и мислим да се ретко које друштво може похвалити са толико дугим трајањем – истиче Пешић.

Овогодишња фолклорна манифестација У колу са пријатељима – Ђурђевдански сусрети угостила је пет друштава: Чешка Обец Бјеловар, Ромски ресурсни центар Дарда, КУД „Чардаш“ Суза, Фолклорни ансамбл Чувари традиције барањских Срба Бели Манастир и Македонско културно друштво Браћа Миладиновци из Осијека. Представници македонског народа и раније су гостовали у Белом Манастиру и увек са поносом представљају своје кореографије народних игри.

– Наше друштво је основано 1994. године са намером да се очувају култура, језик и традиција македонског народа којих у Осијеку има око 200. Друштво броји близу 70 чланова и углавном смо сви старије животне доби и занимљиво је да је пуно немакедонаца. Имамо шест секција дечију, фолклорну, певачку, етно, ликовну и најмлађу кулинарску секцију. Имамо јако добру сарадњу са остали друштвима националних мањина и одазивамо се сваком позиву тако да и у Белом Манастиру нисмо први пут – рекла је Аница Гало чланица МКД „Браћа Миладиновци“ Осијек.

Публика, али и чланови културно-уметничких друштава са нестрпљењем су дочекали наступе и поновно окупљање фолклораша, којих није било последње две године. То је значајно отежало и успорило рад друштва која се сада поново буде и активирају свој рад. У Белом Манастиру делују два српска културно-уметничка друштва тако је осим домаћина СКУД-а „Јован Лазић“ српско народно стваралаштво представио и Фолклорни ансамбл Чувари традиције барањских Срба Бели Манастир.

– Након две године затворености и немогућности организовања манифестација ово је нешто што ће дати воље и потаћи многе да се прикључе. Јесте да је ово манифестација која окупља друштва националних мањина и ја сам некада била члан СКУД-а Јован Лазић, а сада водим фолклорни ансамбл и јако је лепо на овај начин повезивати се и дружити, много то значи у ово лудо време у којем живимо – изјавила је председница ФА „Чувари традиције барањских Срба“ Бели Манастир Светлана Жарковић.

Подршку културном аматеризму и фолклорном стваралаштву дао је и Савет за националне мањине Републике Хрватске који је суфинансирао седму међународну смотру фолклора У колу са пријатељима – Ђурђевдански сусрети.

Извор: срби.ХР

Нема коментара

Напишите коментар