АКТУЕЛНО:

Донација Србије за 35 српских и бошњачких поородица у Босанском Петровцу

Само успјешна и јака Србија, добар је ослонац Републици Српској и свим Србима који живе у окружењу, порука је из Босанског Петровца гдје је министар спољних послова Србије Никола Селаковић са директором Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Арном Гујоном, уручио помоћ за 35 српских али и бошњачких породица. Помоћ и за Србе у Оџаку, Домаљевцу и Орашју.

Српским повратничким породицама у Босанском Петровцу данас су уручени уговори о донацији укупно 35 стеоних јуница у оквиру пројеката које суфинансира Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије.

Петровчани су добили помоћ у виду сточног фонда, а заузврат су отворили врата својих домова и срца. Међу њима и Сњежана Јелчић, самохрана мајка троје дјеце.

Ова повратница у Босански Петровац каже да јој донација много значи и да ће за живот зарађивати продавајући млијеко и кајмак.

За стеону јуницу богатија је и штала шесточлане породице Лончар.

– Значи ми пуно, а још ми више значи што ћу теле моћи да дам комшији да и он има – каже Спасе Лончар из Крњевуше.

Немања давидовић, предсједник Центра за подршку и помоћ повратницима Унско–санског кантона истиче да је ово друго највеће улагање Србије у Босански Петровац.

– И Срби и Бошњаци су данас добили јунице, Центар за подршку није дијелио људе по националности и то ћемо наставити да радимо и у будућности – поручио је Давидовић.

Министарство спољних послова Србије и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је обезбиједило 153.000 марака за помоћ повратницима у Федерацију БиХ.

– У времену које је пред нама наставићемо да помажемо Србима управо овдје у Босанском Петровцу, али и Дрвару, Грахову, Гламочу. Оно што је важно је да ћемо помагати и њиховим комшијама Бошњацима, не може да буде само једнима добро, а да другима буде лоше. То је оно што јесте наша регионална политика – нагласио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је да је неспорно да повратак Срба на своја вјековна огњишта и њихов останак највише зависи од економског опстанка, али и од могућности живота достојног човјека.

– Да је овакав приступ не само потребан него и неопходан уверио сам се током дугогодишњег хуманитарног рада на Косову и Метохији. Брзо смо увидјели да развијањем фарми, мљекара и малих фабрика рјешавамо много више проблема него доношењем чисте хуманитарне помоћи – рекао је Гујон и додао да овим желе да пошаљу поруку да је матица Србија уз свој народ и уз повратнике.

Он је напоменуо да су јуче у Посавини, у општинама Оџак, Домаљевац и Орашје подијелили фрезе, мото-култиваторе, тримере и моторне тестере, а у Грахову су обезбиједили пчеларску опрему.

– Наш коначни циљ је да буде формирана задруга која би окупила све српске пољопривреднике и олакшала им рад – рекао је Гујон.

За српске повратнике свака помоћ и подршка је важна јер су одлучили да се врате и остану на својим вјековиним огњиштима.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар