Нови број „Гласа Холмије“: За берански лист зна се широм српских земаља!

Штампан је 51 број часописа „Глас Холмије“. О самој концепцији часописа, будућим плановима овог Српског часописа у Црној Гори говорио је његов главни и одговорни уредник Горан Киковић, професор историје, аутор једанаест књига, наглашавајући да је “Глас Холмије“ за девет година постојања и у 51 броју,изашао за дванаест мјесеци часопис који је пронашао духовну насеобину, не само у срцима Васојевића него и свих људи који желе да се на прави начин суоче са нашим културним и традиционалним вриједностима. “За наш часопис знају сви Срби са обје стране Дрине, Саве и Дунава!“, каже Киковић и наставља: “Са правом можемо рећи да часопис “Глас Холмије“ из дана у дан завређује све већу пажњу читалаца, иако су бројни скептици мислили да часопис неће заживјети и да нема своју будућност. Но, очигледно да су се преварили јер, како рече умни Васојевић и Србин Вук

Караџић: “Народу се на силу може узети све, али му се на силу ништа не може дати“.

Киковић нам је рекао да примјерак часописа кошта 2 евра или 250 српских динара, што значи да се до сада самофинансирају од сопствене продаје и наравно помоћи донаторâ и спонзорâ. “Ми у редакцији часописа спроводимо сопствену независну српску уређивачку политику коју је Издавачки Савјет часописа усвојио још на Савиндан 2013. године јер, је Савинадан крсна слава “Гласа Холмије“, каже објашњавајући да “овај часопис има своју културно-просвјетитељску мисију у садашњости и будућности и брана је фалсификатима дукљанско-монтенегринском прекрајању историјске истине па истинити садржаји у текстовима часописа остварују како информативну тако и научно сазнајну и васпитну функцију и снажна су брана актуелној, агресивној ревизији континуитета српско-црногорске историје и ослободилачке борбе наших предака. Једно од главних средства којим остварујемо свој циљ је управо овај већ афирмисани часопис “Глас Холмије“. Да је тако, потврђују заступљене рубрике сваког броја часописа из свих области друштеног живота, а то су: историја, светосавско православље са духовним храмовима, обичаји, традиција, етнологија, књижњеност, умјетност…. Ту су ликови знаменитих и заслучних личности из Васојевића, интервјуи, сусрети са пјесницима и књижевницима, представљање нових књига, критички осврти, актуелности и други садржаји. Часопис “Глас Холмије“ је отворен за све заинтересоване сараднике који своје радове могу слати на овдје назначену електронску адресу уредникгласхолмије@гмаил.цом. Из ових разлога поручујем – читајте “Глас Холмије“, у њему ћете наћи много чега корисног, занимљивог и вриједног за сазнавање о битисању српства на васојевићком простору – у прошлости и данас, нарочито о овом другом.

У издавачком савјету часописа “Глас Холмије“ су угледне личности у свим сферама живота и дјеловања. У издавачком савјету су: академици, професори, Универзитета, генерали, књижевници, публицисти, пјесници, професори, љекари… Све је ово заслужио “Глас Холмије својом часном борбом за историјску истину, и борбу за српски језик и ћирилицу“.

ПЈЕСНИК ИЗ ВАСОЈЕВИЋА РАДОЈЕ МИШКОВИЋ: “ГЛАС ХОЛМИЈЕ“ ЈЕ СРПСКО ДУХОВНО БЛАГО ВАСОЈЕВИЋА

“Глас Холмије“ прихватио се одговорног задатка, чувања и заштите српске националне свијести у Васојевићима. Васојевићи заслужују да имају свој часопис, ради одбране свог идентитета и традиције. Јер се последњих година из црногорске историје, црногорске свакодневнице, црногорске духовне и есхатолошке азбуке избацује и преформулише све што је на српском језику написано и за српство урађено. Са великим пијететом читам и разгаљујем душу часописом, јер је тематика фасцинантна, свака област је садржајна, заснована на историјским чињеницама, поткријепљена архивском грађом, научна, провјерена. Посебно ме одушевљава то што су уредник Горан Киковић, сви новинари и публицисти, велики моји пријатељи и врсни познаваоци свог заната. Замјерам што лист није довољно публикован и није дошао у довољној мјери до читалаца, по мојем мишљењу маркетинг се мора боље одрадити. Читалац, да би знао какав је лист мора га прочитати, а посао је издавача да то максимално одради. Слажем се да је то проблем материјално-финансијске природе , да би се повећао тираж и доставиле новине до читалаца потребне су веће паре. Али знајући како се часопис припрема и у којим условима настаје, редакција и уредник Киковић имају моју пуну подршку“.

ВЕРОЉУБ КАСТРАТОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК УДРУЖЕЊА ВАСОЈЕВИЋА КРАГУЈЕВЦА: “ГЛАС ХОЛМИЈЕ“ ЈЕ НАШЕ ОДУШЕВЉЕЊЕ!

“Обзиром да сам био у прилици да од првог броја пратим рад уредништва на челу са Гораном Киковићем и издавачког савјета на челу са Браниславом Оташевићем.Свој став могу да могу да сажмем у једну ријеч: ОДУШЕВЉЕЊЕ! Ево зашто? Наведени часопис омогућава свима, буквално свима, да изнесу и искажу своја опредјељења, како политичка тако и друштвена, историјска, културолошка, књижевна (…) на начин како они сами желе и хоће без уредничких корекција а вези назначених одређења, а све у циљу промоције и напретка нашег завичаја са обе стране границе двије братске државе – Србије и Црне Горе!“

КЊИЖЕВНИК БРАНИСЛАВ ОТАШЕВИЋ: “ГЛАС ХОЛМИЈЕ“ ЈЕ ЗНАЧАЈАН ЗА КУЛТУРНИ ЖИВОТ ВАСОЈЕВИЋА!

“Глас Холмије“ је часопис који је право освјежење на црногорској и српској културној сцени. Иако има великих финансијских тешкоћа часопис је са својих 50 изашлих бројева одговорио сопственим планским опредјељењима и својој уређивачкој политици. Зато сви ми као читаоци и сви који на било који начин долазимо у додир са “Гласом Холмије“ морамо бити задовољни његовом садржином и концепцијом. Поготово када знам у каквим околносима ради редакција часописа “Глас Холмије“. Отуда од почетка доживљавам “Глас Холмије“ као нешто значајно за културни живот на овим просторима Васојевића и Полимља. Он је својом садржином изазвао пажњу и пронашао пут до читалаца и ван поменутих простора. Уједно одајем захвалност главном и одговорном уреднику Горану Киковићу и свим људима који су, у овим кризним временима, смогли снаге да уђу у ову причу, која са собом носи велико одрицање и одређене ризике. Од почетка сам, вјерујући у ону народну да “прегаоцу бог даје махове“ пожелио да “Глас Холмије“ доживи бројна издања, на задовољство свих оних који су жељни духовне хране и свеукупног благостања. Сигуран сам да се “Глас Холмије“ данас чита и да се о њему говори са поштовањем и уважавањем.

Желим да се обатим младим људима да што више читају књиге и часописе са историјско књижевном тематиком и да се надахњују својом националном прошлошћу и културом. Човјек је богат онолико колико зна, а познавајући своју националну историју и књижевност упознаје себе и трајање свога народа кроз вјекове.

Читајте “Глас Холмије“ јер у њему ћете наћи оно што вам је у младости потребно“.

ДРАГОСЛАВ ВУКИЋЕВИЋ: “ГЛАС ХОЛМИЈЕ“ ИМА ИЗВАНРЕДНЕ РЕПОРТАЖЕ!

“Наш “Глас Холмије“ је часопис за књижевност, историју и културу који пружа комплексна сазнања о историји Црне Горе, посебно о племену Васојевића, значајним личностима које потичу из овог племена, тако да сјећања на њих остају увијек жива, а они отргнути од заборава. Овај часопис за 50 бројева је допринио да се освијетле историјски периоди који све више постају јаснији и блиски читаоцима свих генерација и буде жељу за још ширим сазнањима. Кроз часопис и интервјуе са савременицима, који су постали међународно признати стручњаци, њихова искуства, животни путеви и погледи, чине часопис интересантнијим, као и ауторска дјела талентованих књижевника и пјесника. Ту су изванредне репортаже о нашим мјестима из пера уредника Горана Киковића, које читаоци радо читају“.

РАДОВАН ОБРАДОВИЋ: “ГЛАС ХОЛМИЈЕ“ ЈЕ ЧУВАР СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЦЕ!

“Многи прије нас указивали су на потребу да учитељи и књижевници као чувари српског језика пазе на његову чистоту, особито да се клоне и у говору и у писању страних ријечи, онако како је још Немања упозоравао потомство – да је боље изгубити град него ријеч, што и овај часопис преферира.

Подсјећам и овдје на ријечи светог Стефана Немање који записа: ‘Народ који нема своје књиге и своја писма, својих књигописаца и књигољубаца, не може се назвати народом. Кажем ти, мило моје, говорење је разговор са треном. Писање је разговор са вјековима. Писмена су најбоље зрње сјемено свакога народа. Клија са папира послије хиљаду година и расцвјетава се у глас и ријеч, слику и причу у мисао и чувства и у давне срца откуцаје’.

И управо, међу овим корицама налази се богатство израза језичког подручја Васојевића и Светих обала Лима, те даље и шире нам отаџбине, тако да ће и они који се буду добронамјерно бавили писањем будућих речника бити у могућности да од заборава отргну многе овдје исказане и исписане ријечи и синтагме“.

ЧЕДОМИР НЕДОВИЋ, ИЗ САВИНОГ СЕЛА: “СВАКИ НОВИ БРОЈ “ГЛАСА ХОЛМИЈЕ“ ДОЧЕКУЈЕМО КАО НАЈБЛИЖУ СВОЈТУ!

“За нас изван завичаја “Глас Холмије“ је прворазредна атракција, јер у њему налазимо све оно што нас интересује да сазнамо о завичају и људима у њему. Иако су савремена средства информисања експресно брза у саопштавању информација, она ипак не могу да пренесу дубља и шира сазнања, посебно из прошлости, која би код нас, савременика, изазвали осјећање захвалности што смо након дуго времена у прилици да се ослободимо многих илузија из националне историје, да упознамо нове, младе и успјешне потомке из Васовог коријена који данас диљем наше бивше домовине, па понеки и широм планете, постижу врхунске професионалне резултате. Посебно задовољство изазива родољубива, искрена, српска мисао коју часопис његује, не подилазећи ововременим таласима сваковрсног фалсификовања историјских догађаја, искључиво на штету српског народа. Једном ријечју, сваки нови број часописа у нашим домовима дочекујемо као најближу својту!“

СВЕТИСЛАВ БУБАЊА, ИЗ САВИНОГ СЕЛА: “ГЛАС ХОЛМИЈЕ ЈЕ БРДО У НАШОЈ КУЛТУРИ ШТО НАЗИВ ХОЛМИЈА И ЗНАЧИ!

“Глас Холмије“, овај 50. број, доноси и најновије вијести из многих области људског стваралаштва, које нијесу за један дан, које трају и које ће трајати, које се, дакле, прикључују традиционалним вриједностима. Овај број часописа “Глас Холмије“ је лијеп и користан, не само добронамјеран израз културне иницијативе, коју ваља да поздравимо, да допринесемо и да јој пожелимо да се све више и све боље отјелотворује. Треба тежити најбољем, да би се постигло нешто приближно томе, чему тежимо. А да би нешто било свјетско, мора прво да буде локално!

“Глас Холмије“ је успио да се избори за свој идентитет у своме мјесту, а затим да се клеше у конкуренцији на ширем простору. Изашло је већ 50. бројева овог часописа и он полако улази у наше куће. Било би добро кад би ушао у сваку кућу, а то није немогуће. У томе имају удјела главни и одговорни уредник Горан Киковић и редакција, сарадници часописа, али и читаоци“.

СЛАВИЦА ВУКСАНОВИЋ, ИЗ МУРИНЕ: “ГЛАС ХОЛМИЈЕ“ ПРИХВАТИО СЕ ОДГОВОРНОГ ЗАДАТКА – ЧУВАЊА И ЗАШТИТЕ СРПСКОГ ИДЕНТИТЕТА И ТРАДИЦИЈЕ У ВАСОЈЕВИЋИМА

“Овај 50. број је као и сваки до сада добро конципиран и садржајан је и са правом се може рећи да је “Глас Холмије“ чувар и заштитник српског идентитета и традиције у Васојевићима. Поновићу једну мисао, коју је у једном од ранијих бројева изрекао публициста Михаило Перовић, а добро сам ју упамтила, да “онима који још држе до традиције и своје часне историје “Глас Холмије“ је драгоцјен подсјетник, а за младе нараштаје специјални уџбеник историје!“ Баш тако и ја мислим!“

МИЛО ЈОЛЕ ЦИКИЋ ШЉАКИЋ: “ГЛАС ХОЛМИЈЕ“ ЈЕ ИЗВОР ПИТКЕ ВОДЕ И ЗА ЛАИКЕ И ЗА СТРУЧЊАКЕ!

“Како вријеме пролази и како се умножавају бројеви одштампаног тиража “Гласа Холмије“, све је веће задовољство читалаца, који се за часопис кажу да је добар и афирмативно говоре о њему. Истовремено, проширује се и сарадничка база, чиме не само да расте број културних, политичких и јавних дјелатника који се одазивају на позив да учествују својим прилозима у обликовању часописа, већ је и садржај текстова који се објављују сваким новим бројем видно квалитетнији. Сви у њему нађу питку чашу воде којом утоле жеђ за сликама из свог завичаја или за истинама које су дуго чамиле у архиви разисторије ранијих и ововремених господара наших живота. Навијам да писмена и храбра редакција настави са таквим усмјерењем!“

МИЛОВАН КУБУРОВИЋ, ПЈЕСНИК ИЗ ПОДГОРИЦЕ: “ГЛАС ХОЛМИЈЕ“ ЈЕ ОГЛЕДАЛО СРПСКОГ РОДА КРОЗ ВЈЕКОВЕ!

“Глас Холмије“ јесте и треба да буде – запис за будућност, хронолошка биљешка за покољења која долазе – свих тренутака из прошлости, како би сазнали шта се све српском народу подметало, у гријех стављало, без суда судило, на стуб срама качило, да спознају размјере сваштошињства бројних мрзитеља и уништитеља Српства, јер је медијски зид, кроз који Срби покушавају да лансирају истину о себи, за сада и даље непробојан…

Како се на муци познају јунаци, вјерујем да ће, као и досад, млади и образовани нараштај без длаке на језику саопштавати резултате својих истраживања у складу са расположивим документима, а не по жељи намножених политичких гуслара који за све оптужују Србе и Србију. У то име, честитам овај скромни, али итекако значајан јубилеј – педесети број “Гласа Холмије“!

Преузето са: srpska24.me

Нема коментара

Напишите коментар