У Загребу поново осликан мурал злочинцу Слободану Праљку

У загребачком насељу Ланиште поновно је исцртан мурал са ликом осуђеног ратног злочинца Слободана Праљка, нешто више од мјесец дана након што је уклоњен.

Крајем октобра су са ове трафостанице, гдје је поново осликан мурал, уклоњена чак четири који су се ту налазили, од којих су два била посвећена Вуковару, те по један Динаму и генералу Праљку.

Управо због Праљка су грађани затражили уклањање мурала, с обзиром на то да је ријеч о осуђеном ратном злочинцу.

Након уклањања мурала демобилисани борци и незадовољни Загрепчани су се окупили испред трафостанице, а стигли су и „Бед Блу Бојси“ који су израдили нови мурал.

Психијатар Херман Вукушић, који је објавио фотографије мурала на „Фејсбуку“, поручио је да је обнављање мурала тражило двадесетак загребачких ветеранских удружења чији чланови су се окупили прије пар седмица у знак протеста што су га нове градске власти уклониле.

„Сигуран сам, одлуче ли градоначелник Томислав Tомашевић и његова свита поново ићи на уклањање мурала, демобилисани борци ће им се жестоко супротставити“, написао је Вукушић.

Замјеник градоначелника Загреба Лука Корлает је за хрватске медије рекао да је „Хрватска електропривреда“ /ХЕП/, у чијем је власништву трафостаница, префарбао мурале црном бојом јер су нацртани без њихове дозволе.

Он је објаснио да је цијели случај покренут након пријаве грађана због мурала о Праљку, након чега је ХЕП одлучио префабрбати читаву трафостаницу.

Тада су, осим Праљковог, уклоњени и мурали 94. гардијској бригади, Динаму и страдалим у Вуковару.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар