Други Фестивал фолклора

Савез Срба из региона организовао Други Фестивал фолклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ у Новом Саду

Савез Срба из региона организовао је Други Фестивал фолклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ, који је одржан 29. јануара 2017. године у великој дворани Српског народног позоришта у Новoм Саду. Велика дворана СНП-а је била пуна а посјетиоци су, због приказаног програма, отишли веома задовољни својим кућама. Посебну захвалност заслужују чланови Организационог одбора, на челу са Зорицом Влајинић, без којих овај програм не би могао да се реализује на високом нивоу. Фестивал је започео интонирањем државне химне „Боже правде“ коју је извео Академски хор „Шпанац“ из Београда.

Фестивалу фолклора присуствовали су, између осталих, Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с вјерским заједницама професор Mирослав Штаткић са сарадницима; начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић; предсједник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић; члан Градског вијећа Новог Сада за културу Далибор Рожић; изасланик Владике бачког протојереј-ставрофор Недељко Зубовић; представници Управе за културу Новог Сада, челни људи више локалних самоуправа са подручја АП Војводине; представници више избјегличких и завичајних удружења и други. Водитељ програма био је Миливоје Бештић који је свој посао урадио веома професионално.

Други Фестивал фолклора

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта у свом обраћању присутнима, између осталог, истакао је да у Србији, а посебно у АП Војводини, живи велики број грађана који су родом и поријеклом са подручја данашње Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ, али и Црне Горе и шире. Наш народ је у Србију долазио током читавог двадесетог вијека у више таласа: послије Првог свјетског рата, у Другом свјетском рату као посљедица геноцидне политике НДХ, послије Другог свјетског рата и трагичних деведесетих година, када је са подручја Хрватске и Федерације БиХ протјерано око 1 милион Срба. Без обзира на све тешкоће прекодрински и прекодунавски Срби су у новом завичају у великој мјери сачували свијест о свом поријеклу, као и традицију, обичаје и културу.

Присутнима су се обратили и Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с вјерским заједницама професор Mирослав Штаткић, предсједник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и изасланик Владике бачког протојереј-ставрофор Недељко Зубовић. На великој сцени СНП-а наступила су слиједећа културно-умјетничка друштва: ФУ „Велико коло“ из Ветерника (Нови Сад); КУД „Младен Стојановић“ из Бачког Јарка (Темерин); КУД „Ћирило и Методије“ из Бусија (Београд); СКЦ  „Вук Стефановић Караџић“ из Бачке Тополе; КУД „Десанка Максимовић“ из Хртковаца (Рума); АКУД „Шпанац“ из Београда и КУД „Марко Орешковић“ из Бачког Грачаца (Оџаци).

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“5214″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1485801171055″]
Нема коментара

Напишите коментар