Херцеговаца

Удружење Срба из Херцеговине у Новом Саду 26. пут дочекалo православну Нову годину!

По 26. пут у континуитету Удружење Срба из Херцеговине у ресторану „Рибарац“ у Новом Саду прославило је своју крсну славу Светог Василија што је уједно била и прилика да се Херцеговци са свих страна окупе и заједно прославе Нову годину. И ове године 13. јануара на Рибарцу се окупило више од 400 Херцеговаца и њихових пријатеља. Скуп је почео сијечењем колача и благословом свештеника Предрага Толимира. Потом је госте поздравио домаћин овог скупа и предсједник најстаријег херцеговачког удружења у Србији Ђорђо Радојичић. Здравицу је на њему својствен начин одржао легендарни привредник Марко Милошевић.

У име гостију из Херцеговине обратио се Миленко Авдаловић, недавно изабрани предсједник општине Невесиње. Подсјетио је на вријеме када је 1995. године, тада у улози новинара, боравио у Новом Саду на дочеку који је су међувремену постао препознатљив бренд “српске Атине”. Aвдаловић је рекао Херцеговина има два велика проблема: економски и демографски. У оба проблема значајно могу помоћи наши земљаци у Србији на начин да се неко врати да живи у старом завичају или да неки од привредника отвори неки погон у завичају што би била и највећа помоћ Херцеговини.

Водитељ програма Миливоје Бештић је између најава хронолошки подсјетио на многа дешавања везана за Херцеговину. Тако је још једном поздрављен гест невесињског домаћина Милана Зуровца који је поклонио 42 божићне печенице најсиромашнијима. Бештић је подсјетио да је између два сијела удружење остало без два члана: афористичира Илије Марковића и некадашњег предсједника удружења Младена Марковића.

Међутим, овом удружењу припада будућност. У овом тренутку Удружење Срба из Херцеговине у Новом Саду може да се похвали најактивнијом омладином. Бојан Миленић је подсјетио на бројне акције које су током године млади овог удружења урадили. Најзначајније је било прикупљање добровољног давања крви и то у два наврата, као и скупљање помоћи за дјецу са Космета. О свим њиховим акцијама СХ је писала током године. Проглашавајући најбољу овогодишњу студентињу Миленић је примјетио да упркос великом броју студената веома је мало оних који се усуде да се пријаве. Ове године конкурисало је четворо студената, а међу њима најслабији просјек је био изнад 9,60.

Дугогодишњу доминацију гатачких студената прекинула је Невесињка Милица Шиповац. Стасита Херцеговка, члан је чувеног братства Шиповац, које се подизањем цркве на Вјенчацу уписало у историју Невесиња, студент је пете године стоматологије са просјеком 9,89. Милица је осим љепoте и памети показала и велико срце. Своју новчану награду приложила је у цијелости за лијечење Дражена Вучића рођеног Мостарца који сада живи у Ветернику, а који се лијечи од карцинома меланома.

У програму публика је могла да види мајсторство Војина Радојичића на диплама, двојницама и гуслама. Из Херцеговине се пјесмом представила мушка пјевачка група из Невесиња, а у програму су доминирали Гајдобрани и КУД „Благоје Паровић“. У наставку програма публика је могла да ужива у хуморескама легендарног доктора Братољуба Бркљаче и колумнисте Слободне Херцеговине Марка Никчевића. У традиционално такмичењу у натпјевавању „Пјевај брате, и ја ћу узате“ пријавиле су се само двје екипе. Побједила је група “Браћа Радојичићи”, мада не би било неправедно да је награда припала “Херцеговцима”.

У богатој томболи неки су се радовали умјетничким радовима даровите херцеговачке сликарке из Сомбора Снежане Неге Милинковић, неки су добили пршуту, а најсрећнији Мајо Милошевић добио је викенд у хотелу “Аћимовић” на Моску. Био је ту и читав низ других награда, а примјетили смо да је срећне руке био и водитељ Миливоје Бештић који је добио вунене чарапе. Срећан је био и творац овог удружења Пејо Бајчетић који се подсјетио дана када је све започело. У наставку програма атмосферу до усијања довео је гајдобрански Боле бенд. Међу гостима из Херцеговине поред поменутог Миленка Авдаловића начелника Невесиња, били су начелник Билеће Миљан Алексић и бивши начелник Берковића Бели Лучић.

Скуп је својим присуством увеличао и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, а нису изостали ни представници братских удружења Гачана, Билећана, Невесињаца, као ни Урош Милојевић који је дошао у име Херцеговаца из Баната.

Трифко Ћоровић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“5328″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1486675199944″]
Нема коментара

Напишите коментар