Одржано четврто сијело Билећана у Београду

У ресторану Дома Војске Србије у Београду 12. децембра 2016. године одржано је четврто сијело Билећана. Да су Билећани за кратко вријеме од свој завичајног саборовања успјели да направе бренд потврдио је и долазак најпоштованијег српског пјесника данашњице Матије Бећковића. На констатацију да мало која средина толико поштује пјеснике као Херцеговина Бећковић је да је тај однос веома искрен и обостран. – Кад бисмо имали само оволико здравог народа колико се скупило вечерас на сијелу Билећана то би већ било довољно да верујемо у будућност нашег народа – поручио је Бећковић који је веома стрпљиво позирао бројним поштоваоцима његовог лика и пера.

По традицији скуп је почео благословом свештеника Рада Зеленовића, Бранка Топаловића и ђакона Крста Авдаловића. Завичајни клуб на сваком скупу представи по један КУД из Билеће, а овога пута публика је уживала у изворној пјесми коју су изводиле “Василисе”. Потом је поздравни говор одржао познати херцеговачки пјесник и филозоф Божидар М. Глоговац. Наводећи све љепоте Билеће и људи које је овај град подарио српству, очекивано, највеће аплаузе измамило је помињање имена најбоље одбојкашице на планети Тијане Бошковић.

Госте је поздравио и начелник Билеће Миљан Алексић. – Поново смо се окупили истим поводом на истом мјесту са истим мотивом у коме се не дијелимо према мјесту боравка већ нас сабира љубав према нашем завичају и Билећи – поручио је Алексић. Да су ријечи Алексића о сабрању Билећана са разних страна истините тачне потврдили су и ове године својим доласком из Словеније Мирослав Тркља, Милан и Дарја Милићевић. По први пут на скуп Билећана из Сплита је стигао Никола Луша. Веома се обрадовао новим бројевима “Српског кола”. Као координатор Српског народног вијећа за сплитско-далматинску жупанију рекао нам је да у појединим тренуцима због јачања деснице живот у највећем далматинском граду подсјећа на деведесете.

Предсједник удружења Билећана Миодраг Дунђеровић подсјетио је на активности завичајног клуба, а као најзначајнију ставку подвукао да Клуб данас има свој простор у Деспота Стефана 15, као и да је први пут, на предлог свештеника Радета Зеленовића, прослављена крсна слава – Пренос Моштију Светог Саве.

Традицију града оскароваца наставио је Милорад Капор, који је поред бројних филмских и позоришних улога упамћем и као једини српски глумац који је играо у чувеном серијалу о Џејмсу Бонду. Ове вечери казивао је стихове пјесме “Ходочашће Светог Саве”.

Божо Глоговац је потом казивао стихове своје пјесме “Родослов” коментаришући да је то дрскост, у присутву најближег Његошевог рођака – Матије Бећковића.

По први пут на скупу Херцеговаца појавила се и Милица Јокановић. Она је јавност фасцинирала енциклопедијским знањем током надметања у квизовима “Потера”, “Сам против свих”, “Милионер”, “Насловна страна”, “Велики изазов” и “Високи напон”. Победила је у 75. циклусу чувене “Слагалице”, а годину касније на Јединственој светској ранг-листи била је четврта жена света у квизу. Њено знање могло би се објаснити и породичним наслијеђем, јер је ћерка историчара Божа Јокановића.

На програму је била изузетно богата томбола којом је ове вечери руководио Билећанин рођен у Сечњу – пуковник Милан Комар, док су награде извлачиле сестре Вања и Сања Вуковић која је и водила овај програм. Највећи број награда био је у књигама, а међу њима као најврједнија сабрана дјела недавно преминулог Радослава Братића. Међу осталим наградама били су сир, кајмак и пршут, а није изостало ни вино “Парежанин”, херцеговачки чајеви из љубињског “Љекобиља”, као и омиљена Вукојева ракија “Медна Херцеговка”. Даме су прижељкивале неку од масажа у салону љепоте код Ђура Вујадиновића, док су се парови обрадовали ручковима у ресторанима “Стара српска кућа” и “Мали рај”. Од осталих награда било је и путовање у Сегедин, курсеви енглеског језика, а у финалу додијељене је слика Невенке Биге. Велико узбуђење је било око слика у камену херцеговачког умјетника Пера Милинића.

Скупу је присуствовао замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Модраг Линта, а ту су били и представници локалне власти у Билећи Љубо Вуковић и Немања Папић. Билећане су подржали и представници братских удружења Гачана и Невесињаца, као и херцеговачка удружења из Новог Сада, Панчева и Вршца. Оркестар Жељка Инића забављао је госте до дубоко у ноћ.

Трифко Ћоровић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“5524″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1488030412121″]
Нема коментара

Напишите коментар