АКТУЕЛНО:

Држављанин Србије оптужен у Ријеци за ратни злочин против цивила

Жупанијско државно тужилаштво у Ријеци оптужило је држављанина Србије (65) за ратни злочин против цивилног становништва јер је, како се тврди, 1995., као командант тадашњег војног аеродрома у Удбини и бригаде војске Српске Крајине, наредио ваздушни напад на Госпић у којем су погинула три цивила, пренијела је Хина.

Држављанина Србије тужилаштво терети да је 4. августа 1995. током оружаног сукоба између, како се наводи, регуларних оружаних снага Хрватске војске и паравојних јединица тзв. Републике Српске Крајине и Војске Републике Српске, као командант тадашњег аеродрома у Удбини и заповједник 105. ваздухопловне бригаде војске Српске Крајине, наредио тај напад.

Тај чин, наводи се, противан је одредбама Женевске конвенције за заштиту цивила у вријеме рата, саопштило је ријечко жупанијско тужилаштво.

“Након довршених планираних борбених летова и дјеловања по положајима Хрватске војске, оптужени 65-годишњи држављанин Србије је заједно с данас покојним заповједником 92. мјешовите авијацијске бригаде ВРС одлучио да се у знак одмазде због артиљеријског дјеловања Хрватске војске по аеродрому обави неселективни напад на Госпић”, наводи се.

Након тога је, кажу, из војно-ваздухопловне базе Удбина полетио авионом типа Ј-22 Орао и око 17,20 сати бомбардирао сједиште Госпића с 11 авионских бомби.

Посљедица тог напада била је смрт троје цивила, тешко повређивање још двоје и лакше неколико цивила у Госпићу, стоји у саопштењу.

Танјуг/Преузето са: Банија онлајн
Коментари
  • Ako je tako , onda bi tocak povjesti trebali vratitli 4-5 godina u nazad i sima hrvatima suditi za nelegalno naoruzavanje i neegalnu pobunu na tada medjunarodno priznatu JNA . Takodjer za izazivanje rata na citavom prostoru tadansje takodjer medjunarodno priznate SFRJ

    четвртак, 30. јун 2022.

Напишите коментар