Душица Мрђеновић представила своју нову збирку пјесама – Крај једног драмског чина

Из штампе је изашла друга збирка поезије пригревачке пјесникиње Душице Мрђеновић под називом “Крај једног драмског чина“. То је њена друга збирка пјесама, прву Само у нама је издала 2015. године за коју је рецензију писао наш чувени пјесник Перо Зубац.

Збирка “Крај једног драмског чина“ је по ријечима рецензента, пјесника и секретара Матице српске Мирослава Алексића књига о несавршеном свијету.

– Седамдесет и пет пјесама говори о нескладу без патоса и без шкргута зуба – рекао је Алексић наводећи да је поезија Душице Мрђеновић зрела и испуњена великим питањима, али, далеко од вјеровања у корисне илузије и далеко од празног оптимизма.

– Мрђеновићева у књизи доводи у потпуну равнотежу своју филозофију и своју поетику, и једном лакоћом пјевања, у богатим сликама, звучи суверено као нека српска Ахматова 21. вијека… Не либећи се да дотакне различите формалне обрасце и крећући се од класичног катрена до слободног стиха, од епиграма до разуђених наративних структура, уз добар осјећај за риму и мелодију, Душица Мрђеновић, у овој збирци постаје ипак препознатљив аутор који не бруси форму већ тежи аутентичности.

Ова млада пјесникиња је рођена 1990. године у Сомбору, поријеклом поносна Банијка. На јавној поетској сцени је присутна од 2013. године када је ушла у избор 10 најбољих младих пјесника са простора бивше Југославије у оквиру међународног Фестивала поезије младих у Врбасу, гдје бива запажена и 2017. године.

У оквиру Сцене свих креативних из Новог Сада, добитница је сљедећих награда: 2014. година – трећа награда Жарко Аћимовић, 2015. година – друга награда Душко Трифуновић, 2016. година – прва награда Раде Томић, 2017. година – прва награда на Првом међународном фестивалу Живко Стојановски.

Ове године у септембру, добитница је Друге награде на Фестивалу литерарног стваралаштва ФЕЛИС у Лазаревцу, у категорији поезија, у новембру, добитница је признања које додјељује часопис Сазнање из Крагујевца, за најбољи рад изабран од стране стручне комисије часописа, који су сачињавали Матија Бећковић, Петар Божовић, Љубивоје Ршумовић и Маријана Рајић.

Маријана Рајић, пјесникиња и новинарка о пјесми У мене гледају очи Душице Мрђеновић рекла да песник није само надарени словослагач рима, песник је и хроничар.

– Јасним и бритким језиком, разумљивим свима, ова пјесникиња је успјела да из себе избаци емоцију, револт и бол, осликавајући тренутак глобалног сљепила у маси очију кроз коју корачамо. Недостојна да себе назовем пјесником, кад год мој желудац помисли… „Волела бих да напишем баш овакву песму – знам да је то ТО.

 

Заступљена је у свим познатијим и мање познатим књижевним часописима у Србији, Црној Гори, Хрватској, Босни и Херцеговини, Русији и Украјини. Пјесме Душице Мрђеновић су превођене на руски и македонски језик.

 

Такође, Мрђеновићева је и лектор првог српског издања књиге великог руског мислиоца Ивана Лукјановича Солоњевича под називом Народна монархија чији је издавач Центар за истраживање православног монархизма, гдје је Душица Мрђеновић већ неколико година сарадник у Одбору за културу. 2016. издавачка кућа Граматик издаје превод збирке поезије руске пјесникиње Елене Буевич Две душе, а превод са руског је урадила Душица Мрђеновић.

Читаоци Српског кола су могли упознати Душицу Мрђеновић и кроз рад у КУД-у Пригревица гдје се свесрдно бори за очување традиције, народне игре и пјесме и пренесе их на млађе генерације.

Нову збирку поезије Крај једног драмског чина ове несвакидашње младе пјесникиње можете купити у Градској библиотеци Миодраг Борисављевић у Апатину, као и у Спомен библиотеци у Пригревици, а можете је поручити и путем сајта www.nigdine.com, као и путем мејла marketing@nigdine.com

 

Нема коментара

Напишите коментар