АКТУЕЛНО:

Двије године нема суђења Дудаковићу „због пандемије“

Суд БиХ скоро двије године због пандемије вируса корона није заказао наставак суђења у предмету против Атифа Дудаковића и других оптужених за злочине против човјечности који обухватају убиство више од 300 Срба, потврђено је Срни у Суду.

Из Суда су истакли да та правосудна институција поступа у складу са препорукама и наредбама Кризног штаба Федерације БиХ и Кантона Сарајево, предузимајући све мјере да би се спријечило ширење вируса, што је подразумијевало и отказивање свих заказаних суђења.

Током пандемије у више наврата су доношене наредбе које су регулисале дозвољен број лица у затвореном, па је тако, према наредби Кризног штаба Кантона Сарајево од 24. фебруара прошле године, број лица која могу бити у затвореном био максимално 30, што значи да се „суђење у предмету `Атиф Дудаковић и други` из тог разлога није могло ни заказати“, навели су из Суда.

– Осим тога, у периоду од посљедњег одржаног наставка главног претреса, два члана вијећа била су на вишемјесечном боловању због озбиљних здравствених сметњи, док је један члан вијећа именован на другу правосудну фукцију, те заказивање наставка суђења у овом предмету било је и додатно отежано – појаснили су из Суда.

Суд је подсјетио да је заказао статусну конференцију за 18. новембар прошле године, у вријеме када су епидемиолошке мјере биле ублажене, односно могли су се заказивати предмети са већим бројем оптужених јер је Кризни штаб дозвољавао боравак у затвореном до 60 лица са поштовањем других епидемиолошких мјера, али је и то отказано.

– Међутим, исту је отказао због хоспитализације једног од оптужених у предмету, чије је лијечење настављено и након хоспитализације, са даљом љекарском препоруком изолације због нарушеног здравственог стања – напоменули су из Суда.

Из Суда су навели да предмет против Дудаковића „није једини предмет Одјељења један за ратне злочине са великим бројем оптужених у којем се не одржавају наставци главног претреса како због пандемије тако и због других разлога немогућности одржавања претреса“.

Ријеч је и о предметима „Џемал Хаџић и други“, „Зоран Богдановић и други“, „Зијад Нанић и дуги“, „Душан Милунић и други“ и „Лука Драгичевић и други“, напоменули су из Суда.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорад Којић затражио је недавно од предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца да буде настављено суђење Дудаковићу, с обзиром на то да остала суђења, па и за ратне злочине, иду својим током и да за та рочишта вирус корона није сметња.

Којић је указао да Дудаковић све вријеме ужива на слободи, док породице српских жртава вапе за правдом.

У Суду БиХ двије године није одржано суђење команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу, који је са још 16 војника оптужен за злочине против човјечности који обухватају убиство више од 300 Срба. Оптужница је подигнута 2018. године.

Посљедње рочиште у овом предмету било је у фебруару 2020. године, а суђење је почело у априлу 2019.

Оптужницом је обухваћено убиство више од 300 Срба, прогон и злостављања цивила и ратних заробљеника, уништавање 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката, као и злочин над бошњачким народом Цазинске Крајине.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар