Џаред Израел: Српске жртве у Јасеновцу умањује Ватикан

Амерички интелектуалац и писац Џаред Израел је рекао да је српске жртве у усташком логору Јасеновац „избрисао“ и умањио Ватикан, те да усташки викар Алојзије Степинац није могао католицима наредити да пригрле усташе, без амина Ватикана.

„С обзиром на то да Католичка црква има дисциплиновану хијерархију, Степинац није могао наредити католицима да пригрле усташе, без одобрења Ватикана“, навео је Израел у ауторском тексту за „Вечерње новости“.

Он је истакао да умијешаност у усташке злочине показује да је Ватикан у ствари био у тијесној вези са нацистима, супротно увријеженим критикама да није учинио довољно у борби против нацизма.

Израел вјерује да је Ватикан, с обзиром на то колико су докази о овом савезу штетни за његову репутацију и политички утицај, покренуо кампању да сакрије своју везу са усташама и умањи хорор усташких злочина и самим тим умијешаност те хијерархије у злочине.

Према његовим ријечима, то су учинили тривијализовањем терора, прије свега експоненцијалним смањењем броја жртава у главном комлексу усташких логора смрти Јасеновцу, односно умањењем дуго прихваћене бројке од 600.000 уморених људи.

Израел је рекао да је усташки режим у НДХ био клерикални фашизам, уско повезан са Католичком црквом, као и да су се католички свештеници спремали за усташе и прије напада нациситчке Њемачке на Југославију 1941. године.

Он подсјећа да у „Енциклопедији Холокауста Јад Вашем“ пише да је врховни хрватски католички званичник надбискуп Степинац јавно поздравио фашистичку државу НДХ кад је основана, а да је апарат цркве спроводио његова упутства у дјела, док су многи свештеници учествовали у убиствима.

Према његовим ријечима, у Енциклопедији се наводи да су и бискупи и свештеници, који су учествовали у убиствима, одражавали општи састав хрватске католичке ијерархије и ширили пропаганду.

Он је навео да је некадашња Међународна комисија СР Југославије за истину о Јасеновцу, чији је био члан, закључила да су усташе убиле 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома, што је укупно више од 800.000 жртава.

Израел је подсјетио да је „Њујорк тајмс“ 1972. године писао о 800.000 убијених у Јасеновцу, као и да је доказе о геноциду и убиству више од милион убијених Срба у Јадовну и Јасеновцу изнио предводник јеврејске заједнице у Загребу Александар Арнон из тог времена на суђењу нацистичком масовном убици Адолфу Ајхману 1961. године.

Арнон је, наводи он, на суђењу Ајхману рекао да су усташе убиле све затворенике, укључујући на стотине хиљада Срба и бацили их у јаме, а само нешто младих се успјело спасити и да је то било у Јадовну од почетка 1941. године, па до краја, те да је у логору у Јасеновцу страдало око 600.000 људи, међу њима 20.000 Јевреја.

„Према томе, по ријечима Арнона, више од милион Срба је убијено само у ова два логора“, истакао је Израел.

Он подсјећа да експерт за „Јад Вашем“ Манехем Шелах у „Енциклопедији Холокауста Јад Вашема“ из 1989. године наводи податак о 600.000 убијених у Јасеновцу, као и да је „Њујорк тајмс“ писао да је 800.000 Срба, Јевреја и Цигана и хрватских антифашиста убијено, објешено, пребијено на смрт, удављено у Сави.

Према томе, истиче Израел, лажна је тврдња америчког професора Александра Корба са Универзитета у Лајчестеру да су број о 600.000 до 800.000 убијених у Јасеновцу измислили српски националисти деведесетих година 20. вијека.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар