Филм „Гаравице“ на путу истине – свједочење у Руми

Књижевна заједница Крајине је 26. априла 2024. године организовала пројекцију документарног фила „Гаравице“ у Културном центру у Руми. Аутору филма

Драгану Радовићу додијељена је награда „Крајинска грамата“.

У петак, 26. априла 2024. године у Културном центру „Брана Црнчевић“ у Руми одржана је пројекција документарног филма Драгана Радовића „Гаравице“. Филм свједочи о великом злочину Независне државе Хрватске над око 12.000 страдалих Срба у Гаравицама и другим масовним стратиштима око Бихаћа, Цазина, Велике Кладуше, Босанске Крупе и Босанског Петровца. Филм је снимљен на основу више од 3.000 докумената и разговора са 27 преживјелих свједока (од којих се 15 појављује и у филму).

Истражујући записе и архиве о злочинима на тим просторима, аутор је сазнао да је о њима још 1961. године Драган Гргић (1917-1985), партизан и првоборац, написао књигу која је забрањена и није објављена. Драган Радовић је припремио књигу за објављивање под насловом „Корана ко рана – трагедија Срба у бихаћком крају и јужном Кордуну 1941 – 1945.“ – више од 80 година након злочина и 38 година након смрти аутора! Та књига је објављена 2023. године (издавач: Фондација „Заборављени коријени“ чији је Радовић и оснивач) и има непроцјењив значај за српску историографију. Књигу су посјетиоци могли да купе након пројекције. Вјерујемо да ће и филм и роман помоћи да описани злочини добију примјерену валоризацију у историографији, али и да сачувају сјећања и незаборав на њих у нашем народу.

Уочавајући изузетан значај филма као медија у дисеминацији скриваних истина о страдањима, пројекцију филма организовала је Књижевна заједница Крајине у оквиру његовања културе сјећања на страдање српског народа у 2. свјетском рату. Уважавајући значај напора и посвећености Драгана Радовића да се кроз Фондацију „Заборављени коријени“ стварају документарно-филмски садржаји о културном, историјском и вјерском насљеђу српског народа, међу којима је и књига „Корана ко рана“ и филм „Гаравице“, Књижевна заједница Крајине је Драгану Радовићу додијелила награду „Крајинска грамата“. Та награда се додјељује појединцима за изузетне резултате на пољу књижевности, културе и традиције српског народа у свјетлу историјске истине и правде.

Установа културе „Брана Црнчевић“ из Руме се показала као врло коректан и поуздан сарадник, одлично су организовали пројекцију филма и били прави домаћин свима присутнима. Због тога заслужују изузетну захвалност и жељу да се са њима што чешће сарађује.

 

Пише: Миленко Заилац

Нема коментара

Напишите коментар