Формирати војни музеј и подићи споменик палим борцима и цивилима

Све организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата у Републици Српској пружиле су пуну подршку иницијативи за формирање музеја Војске Републике Српске /ВРС/, те изградњу у Бањалуци централног споменика борцима и цивилима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату, рекао је предсједник Организације старјешина ВРС Милован Милутиновић.

Милутиновић је додао да је ова организација данас била домаћин организацијама проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата, те нагласио да је циљ скупа успостављање већег степена сарадње о питањима очувања Републике Српске, као и борбе за интересе бораца, инвалида, породица несталих.

Он је нагласио да је у првом реду важан заједнички став о формирању музеја ВРС и изградњи споменика у Бањалуци.

Милутиновић је новинарима рекао да у вези са овим питањима имају и одговарајућу подршку Владе Српске, тим прије што су неки од ових елемената, посебно у вези са изградњом споменика, чак и утврђени у протеклих 10 година.

Он је истакао да је веома значајно да Бањалука послије 25 година добије централно обиљежје погинулим борцима и цивилима у одбрамбено-отаџбинском рату.

Академик Владимир Лукић рекао је да нема државе која је завршила рат прије пет, 10 или више година, а да није урадила неколико елементарних ствари, додајући да је једна од првих изградња споменика погинулим борцима и цивилима.

Он је нагласио да је неопходно и формирање музеја Војске Српске који би обухватио наоружање и људске ресурсе, те да је веома важно да се то уради путем јавног конкурса на којем би била дата посљедња ријеч.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар