Фудбалери Цвене Звезде, Милош Дегенек и Милан Борјан, који су 1995. избјегли из Крајине подржали филм и серију „Олуја“

Фудбалери Црвене звезде Милош Дегенек и Милан Борјан, дјеца која су у километарским колонама бјежала под налетом хрватске војске почетком августа 1995. године, остављајући дјетињство иза себе и све за шта знају, задовољни су што се данас снима филм и серија „Олуја“. Поручили су да је екипа на челу са редитељем и сценаристом Милошем Радуновићем добила важан и одговоран задатак, али да су увјерени да ће прича вјеродостојно пренијети величину жртве српског народа, као и да ће допринијети помирењу и бољем разумијевању међу народима у региону.

„Није свеједно када се осврнем на Олују, иако је прошло толико времена. Имао сам свега 18 мјесеци кад смо избјегли, али кроз причу породице схватио сам да је то јако тешка тема за нас све који смо изгубили све. Има нас таквих од 250.000 до 300.000, и свако носи бол и тугу на свој начин. Није лако“, поручио је Дегенек, који је и посјетио сет у околини Ваљева.

Редитељ Радуновић га је упознао са екипом и показао прве снимљене материјале, који су на врхунском нивоу.

„Задовољан сам што се снима филм и серија о „Олуји“, јер је јако битно да се покаже шта се дешвало нашем народу, и да се пренесе на који начин смо отишли од наших кућа. То је битно за будућност да се покаже дјеци кроз шта смо прошли. Драго ми је због мојих родитеља да се кроз филм види тај егзодус, не само ријечима и кроз новине. Да заувијек остане са нама“, рекао је Дегенек, и додао: „Тема филма и серије је много битна ствар за државу. Велика је част за мене и све нас из Србије да се снимају овакви историјски пројекти, јер тиме показујемо да не дамо на себе. И треба да се наставе снимати ствари о нама“.

Милан Борјан је објаснио да је „Олуја“ велики траг на свима који су избјегли из Крајине.

„Много је тешко знајући да си избјегао из родног мјеста и да не можеш да се вратиш тамо. То боли. Много је тешко и сама помисао на то да је доста људи изгубило своје животе, и потребно је да се то страдање обиљежава сваке године, да се ода почаст жртвама. Филм је у томе значајан, јер је ријеч о историјском моменту, о ком дјеца треба да сазнају шта се дешавало. Да знају историју. Да мој син зна одакле му потиче отац, гдје се родио, кроз ста је прошао кроз живот и сви треба да знају о томе. Доста људи који су избјегли одоздо пронашли су неки нови живот, мир, али сви ми то држимо у срцу, одакле смо и много нам то значи“, рекао је голман црвено-белих.

Филм ће показати судбину људи, неће се бавити политичким околностима, а Борјан додаје да је важно и помирити народе у региону и промовисати мир и љубав.

„Преко 250. 000 је избјегло, дошло је без ичега, борило се кроз живот. Наши родитељи су нам створили услове да будемо добри људи спортисти, да не будемо негативни, да не растемо у мржњи, већ да ширимо љубав и мир. Драго ми је да нове генерације могу да пренесу добре и позитивне ствари, а не мржњу и рат. Надам се да ће томе допринијети и филм и серија „Олуја“. Да ће показати да смо добар народ, да смо људи који су изгубили наше домове и дјетињство због рата. Не треба више то да се дешава у свијету.

                         Фото: Сава Радовановић / Танјуг

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар