Галијашевић: Злоћудни британски планови за дестабилизацију БиХ

Британци планирају агресивне акције и војнообавјештајне провокације и желе да искористе обавјештајну матрицу коју граде о „великој руској пријетњи“ и „злоћудним и агресивним акцијама“, како би срушили политички и уставни положај Републике Српске, физички уклонили њене најважније носиоце институционалних овлаштења и срушили Дејтонски мировни споразум, изјавио је експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

За такву акцију, указао је Галијашевић, треба им снажније присуство и ту операцију окупације БиХ желе да оправдају уговорима са Еуфором, кроз операцију „Алтеа“, затим директним уговорима са командом НАТО-а у Сарајеву, па и споразумима са Оружаним снагама БиХ о неопходној обуци припадника Оружаних снага БиХ.

– Ријеч је о злоћудним плановима дестабилизације БиХ – оцијенио је Галијашевић за Срну, коментаришући недавне изјаве британског министра спољних послова Елизабет Трас приликом посјете БиХ када је говорила о „малигном утицају Русије“, те у Министарству одбране у Савјету министара позивала БиХ да подржи Украјину.

Он је истакао да би било погрешно вјеровати да је Трасова необавијештена и да није упућена у завршену обуку коју су управо британски специјалци обављали у Оружаним снагама БиХ.

Галијашевић је подсјетио да је већ почетком рата у БиХ британска обавјештајна служба послала на терен Грегорија Роналда, Бојдела /Вернана/ Ален-Филипа и Леслија Дадида Едвина из обавјештајног центра у Бристолу /Велика Британија/ да муслимане окупљене око муџахединских формација обуче техникама вјерског насиља и руковања минско-експлозивним средствима.

Паралелно са овом врстом обуке, још у току рата америчка Влада је овластила парамилитарну организацију МПРИ да муслиманску и хрватску војску обучава кроз посебно осмишљен програмски садржај и операцију која је добила јединствен назив „Опреми и Обучи“.

– Ова врста обуке и принцип наоружавања и опремања настављени су пуних 10 година послије рата и трајали и били примијењени на војску муслиманско-хрватске федерације све до интеграције војних потенцијала и формирања заједничких Оружаних снага БиХ у јануару 2006. године – навео је Галијашевић.

Практично, рекао је он, Оружане снаге БиХ су кроз сложене програме НАТО-а у БиХ, али и разне британске операције -попут операције „Падобран“ из 2014. године завршиле обуку о оном што се примјењивало у Украјини послије 2014.

– Оно што је најавила министар иностраних послова јесте, у ствари, показивање намјере британских оружаних снага и обавјештајно-безбједносне заједнице да повећају своје присуство и да убацивање великог броја припадника специјалних снага оправдају наводном новом обуком Оружаних снага БиХ – закључио је Галијашевић.

РТРС
Нема коментара

Напишите коментар