Годишњица једне од најславнијих бригада НОБ-а

Оснивање ове јединице важан је датум у историји антифашистичког покрета и народноослободилачке борбе у Другом светском рату. Окупљањем у Будићима код Пакраца антифашисти су хтели да на то поново подсете као и да одају дужно поштовање свима који су у борби против фашизма изгубили животе.

Окупљене је узнемирила вест, објављена пре неколико месеци, да је конзерваторско одељење предложило брисање из регистра споменика подигнутог на месту, на ком је у Будићима 11. октобра 1942. године извршено постројавање јединице која је у том моменту носила назив Прва славонска бригада. И овом приликом поновили су свој апел да се то не догоди јер би тиме била учињена велика неправда свим жртвама и борцима који су пали у борби против фашизма.

Скупу су се обратили заменик Пожешко-славонског жупана Никола Ивановић и председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин који су говорили о значају ове годишњице и оснивања 12. славонске пролетерске ударне бригаде.

Манифестација је настављена у Градској већници у Пакрацу уз пригодан културно-уметнички програм који је започео химном 12. славонске бригаде у извођењу певачке секције СКД „Просвјета“ пододбора Пакрац-Липик, која је поред химне отпевала још две песме. Рецитације стихова Јуре Каштелана и Бранка Ћопића извела је Мирјана Билопавловић, а професор Зоран Јекић из Пожеге одржао је излагање о настанку и ратном путу 12. славонске бригаде.

Дванаеста славонска пролетерска народноослободилачка ударна бригада формирана је 11. октобра 1942. године у селу Будићима крај Пакраца од делова Првог и Другог славонског партизанског одреда. До 21. децембра 1942. носила је име Прва славонска бригада. Тада је имала четири батаљона, митраљески и топовски одсек, Омладинску чету и болнички вод, укупне јачине 958 бораца, наоружаних са 711 пушака, два митраљеза, 22 пушкомитраљеза и топом. Први командант бригаде био је Богдан Црнобрња. Назив пролетерска бригада је добила 26. октобра 1944. године. За заслуге током Народноослободилачке борбе бригада је одликована Орденом народног ослобођења, Орденом партизанске звезде и Орденом братства и јединства, а 21. јула 1977. године и Орденом народног хероја. Кроз бригаду је прошло око 8.000 бораца, погинуло је око 1.600 бораца, док је сваки трећи био рањен.

Славко Бубало; Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар