У Глини реконструисана Спомен-костурница за 2.000 закланих Срба

На православном гробљу у Глини завршена је реконструкција Спомен-костурнице невиним српским жртвама, убијеним у усташком покољу у глинској Православној цркви 1941. године. Реконструкцију је финансирала Влада Српске на иницијативу Одбора и Вијећа српске националне мањине Глине.

Данашњи Хрватски дом изграђен је на некадашњој глинској православној цркви у којој су усташе, 1941. године, звјерски убиле више од двије хиљаде невиних српских жртава.Растко Једнак потомак је јединог преживјелог Србина из овог масакра који је трајао неколико дана. Каже, био је свједок прича у којима су описивани Срба који су у редовима чекали испред цркве не слутећи да им се у православном храму од усташа припрема покољ.

Овај злочин је претеча Јасеновцу и свим стратиштима у НДХ, каже Милорад Арлов, потомак убијених Срба који је дао допринос у реконструкцији Спомен-костурнице.

Арлов каже да је Спомен-костурница и прије земљотреса била оронула и оштећена, а у земљотресу је веома девастирана.

Он каже да је, на молбу Вијећа српске националне мањине града Глине и њега као потомка жртава које су овдје убијене, а на иницијативу замјеника градоначелника Глине Бранке Бакић, у августу премијер Републике Српске Радован Вишковић и Влада Републике Српске обећали средства и то обећање испунили.

– Захваљујемо се на томе сви, а посебно ја као потомак жртава мог дједа Богдана, његове браће Пере и Милутина, њиховог оца Пантелије из Бактуса општина Вргин мост. Овдје су заклани већином Срби са Кордуна, њих више од 2.000, само зато што су били Срби и што су вјеровали човјеку – каже Арлов.

Влада Хрватске никада није имала слуха за обиљежје невиним српским жртвама усташког терора. Захваљујући Влади Српске, за реконструкцију, обезбијеђено је 25 хиљада марака.

– Покушавала сам све. Хиљаду телефонских бројева сам окренула, хиљаду позива, хиљаду мејлова, хиљаду састанака… Међутим, ништа није уродило плодом. Тек након посјете Бањалуци, предсједник Владе Српске Радован Вишковић је рекао да ћемо костурницу обновити – истиче замјеник градоначелника Глине Бранка Бакшић Митић.

Кости невиних српских жртава из јаме пренесене су у Спомен-костурницу 1951. године која је тек данас доживјела реконструкцију. Остаје трајан и неизбрисив доказ страдања невиних Срба Баније и Кордуна.

Арлов је данас у Дому културе у Глини подијелио никољданске пакетиће за 150 српске дјецу у овој општини.

Нема коментара

Напишите коментар