ПОРОДИЦЕ ПОГИНУЛИХ И НЕСТАЛИХ ИЗ НЕВЕСИЊА: Зашто нису процесуирани злочини над Србима?

  • Породице погинулих и заробљених бораца и несталих лица из Невесиња су огорчене и осрамоћене након најновијих хапшења у Републици Српској. Не могу да се помире са чињеницом да се процесуира само један народ, док се неправда учињена над српским живљем у Мостару заборавља и опрашта од стране Суда и Тужилаштва БиХ. Сматрају да овакав приступ према српским жртвама само продубљује међунационалну мржњу.

„На територији Мостара смртно је страдало 540 лица од којих су многи убијени на најзвјерскији начин у десет логора и 28 мјеста на којима су били заточени. Злочини су су се дешавали још од априла 1992. године, а Суд и Тужиластво иако имају низ доказа за учињена дјела до данас нису нашли за сходно да процесуирају злочинце“, упозоравају породице погинулих и несталих.

Из невесињске организације подсјећају да 82 особе српске националности још нису пронашле смирај и да се воде као нестале.

„За патње и вапај ових породица нема утјехе ни самилости из Сарајева. На дискриминацију говори и податак да су Срби правоснажно осуђени на 2156 година затвора, док су Бошњаци осуђени у на 572, а Хрвати на 38 година. Овакав сраман приступ према српским жртвама изазива огорчење и продубљује међунационалну мржњу“, наводи се у саопштењу.

Општинска организација погинулих и несталих позива институције РС да хитно стану у заштиту права својих грађана.

Радио Невесиње

Нема коментара

Напишите коментар